Tre mænd anholdt for terrorplot: Ville dræbe Obama for IS

Unge mænd risikerer 15 års fængsel i USA for planer om at slutte sig til Islamisk Stat.

24-årig tilbød IS at skyde præsident Obama - yderligere to anholdt for terrorplot i USA. (Foto: Mandel Ngan)
24-årig tilbød IS at skyde præsident Obama - yderligere to anholdt for terrorplot i USA. (Foto: Mandel Ngan)

To personer bosat i New York blev onsdag slæbt i retten og mistænkes for at planlægge at slutte sig til den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien og for at true med at udføre angreb i USA, skriver flere udelandske medier deriblandt Dailymail.

FBI-folk har anholdt den ene - en 19-årig kasakhisk mand - ved John F. Kennedy-lufthavnen i New York, da han angiveligt var på vej til at stige om bord på et fly til Istanbul, mens den anden - en 24-årig usbekisk mand - blev tilbageholdt i sit hjem i bydelen Brooklyn.

Den 24-årige har tidligere tilbudt at dræbe USA's præsident, Barack Obama, hvis IS ønskede det, og han menes at have haft planer om at drage mod Syrien i marts.

En tredje mand, en  30-årig usbeker bosat i New York er også anholdt. han er sigtet for at have finansieret den 19-åriges jihadistplaner. Han er varetægtsfængslet i Florida uden mulighed for at blive løsladt mod kaution.

Det er ikke klart, hvor længe de hver især har opholdt sig i USA.

De er alle tre sigtet for at forsøge at yde støtte til en udenlandsk terrororganisation, og de risikerer op til 15 års fængsel.

Deres plan ervar, ifølge anklagemyndigheden, enten at kapre et passagerfly eller sprænge en bombe på et strategisk sted i New York.

Fængslet indtil videre
Anklager Doug Pravda sagde under onsdagens retsmøde blandt andet, at den 19-årige og den 24-årige udgør en "væsentlig trussel" mod samfundet og derfor ikke bør kunne løslades mod kaution.

Dommer Lois Bloom har fængslet dem indtil videre. Næste retsmøde i sagen er fastsat til 11. marts.

Den 24-årige uzbeker har læneg været i myndighedernes søgelys. I august 2014 lagde han angiveligt truende beskeder op på en uzbekisk-sproget hjemmeside.

Ifølge anklagemyndigheden i Brooklyn, New York, skrev han følgende på hjemmesiden.

- Vi vil sværge IS min troskab, selvom vi ikke er i Syrien. Jeg er i USA lige nu, men vi har ikke nogle våben. Men er det alligevel muligt at melde os som dedikerede martyrer, mens vi er her. Det jeg siger er, at vi vil skyde Obama og herefter selv blive skudt, er det ok?, lød den skræmmende besked på hjemmesiden, hvor den 24-årige, ifølge anklagemyndigheden brugte sit alias Adbulloh Ibn Hasan.

Spreder propaganda
I januar opfordrede en talsmand for IS muslimer i Vesten til at udføre angreb, og gruppen menes særligt at tiltrække sårbare unge gennem propaganda på sociale medier.

Amerikanske efterretningskilder advarede tidligere i denne måned mod, at flere end 20.000 personer fra hele verden - herunder over 150 amerikanere - er rejst til Syrien for at kæmpe side om side med ekstremister.

IS har kontrol over store områder i både Irak og Syrien.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri