Annonce:
Annonce:

Tre terrorister dræbt under angreb: Nu kommer britiske imamer med usædvanlig udmelding

Angrebet i London strider mod islam. Derfor fortjener gerningsmænd ikke traditionel begravelse, mener imamer

Khuram Shazad Butt (tv) og Rachid Redouane var ifølge britisk politi to af de tre mænd, der lørdag dræbte og sårede tilfældige i London. Politifoto
Khuram Shazad Butt (tv) og Rachid Redouane var ifølge britisk politi to af de tre mænd, der lørdag dræbte og sårede tilfældige i London. Politifoto
Annonce:
Følg Terror

130 britiske imamer og religiøse ledere vil ikke stå i spidsen for en traditionel begravelse for de tre mænd, der lørdag aften angreb tilfældige mennesker i hjertet af London.

Terrorist dræbt i Arsenal-trøje: Delte slik ud til børn for at omvende dem

Det meddeler lederne i en skriftlig erklæring. Her skriver de, at de vil nægte at sige den traditionelle bøn ved begravelser for de tre dræbte gerningsmænd.

Khuram Shazad Butt (tv) og Rachid Redouane var ifølge britisk politi to af de tre mænd, der lørdag dræbte og sårede tilfældige i London. Politifoto
Khuram Shazad Butt (tv) og Rachid Redouane var ifølge britisk politi to af de tre mænd, der lørdag dræbte og sårede tilfældige i London. Politifoto

- Vi vil ikke udføre den traditionelle muslimske begravelsesbøn for gerningsmændene, og vi opfordrer andre imamer og religiøse myndigheder til at trække netop dette privilegie tilbage, skriver lederne

- Årsagen er, at disse uforsvarlige gerninger er i komplet modstrid med islams ophøjede lære, lyder det videre.

Her er sandheden bag det urovækkende billede

Annonce:

Usædvanlig melding
Meldingen er ifølge avisen The Guardian usædvanlig. De 130 imamer og ledere repræsenterer flere retninger inden for islam. Sammen slår de fast, at de står sammen med ofrene for angrebene og deres familier.

Britisk politi: Her er gerningsmændene bag London-terror

Lørdag aften mistede syv personer livet, da de tre gerningsmænd først i en hvid varevogn kørte ind i mennesker på London Bridge. Herefter fortsatte mændene til Borough Market, der er kendt for sine barer og spisesteder.

Her hoppede de tre mænd ud af varevognen og stak personer ned på gaden.

- Vi fordømmer som muslimske imamer og religiøse ledere de seneste terrorangreb i Manchester og London på det kraftigste, skriver lederne med henvisning til et selvmordsangreb mod en koncert i Manchester i maj.

- Vi kommer fra en bred vifte af baggrunde og står sammen for at vise vores chok og væmmelse over disse koldblodige drab.

Nok er nok

Annonce:

Når en muslim dør, er der en række islamiske retningslinjer, der skal følges. Den døde skal vaskes og får et bestemt klæde på. Derefter bliver der fremsagt en begravelsesbøn.

OVERBLIK: Det ved vi om efterforskningen af angreb i London

Tre gerningsmænd dræbte syv personer i London lørdag aften, inden politiet skød og dræbte dem.

Her er, hvad vi ved indtil videre.

Angrebet:

* Lørdag aften svinger en lejet hvid varevogn af mærket Renault væk fra kørebanen på broen London Bridge og rammer flere personer.

* Politiet får de første meldinger om hændelsen klokken 22.08 lokal tid.

* Efterfølgende kører varevognen til det nærliggende Borough Market, der er et populært område med beværtninger og diskoteker.

* Her hopper tre mænd ud af vognen og begynder at stikke tilfældige mennesker ned på restauranter og barer i området, der ligger omkring 400 meter fra broen.

* Attentatmændene er iført falske bombeveste og har 30 centimeter lange knive i hænderne.

* Otte minutter efter at den første anmeldelse er tikket ind, har politiet dræbt de tre gerningsmænd.

* Otte betjente affyrer i omegnen af 50 skud mod dem. Det er "et hidtil uset" antal skud, oplyser lederen af det britiske politis antiterrorenhed.

Gerningsmændene:

* De tre gerningsmænds identitet er fortsat ikke kendt i offentligheden. Flere britiske medier mener at kende navnene, men de har valgt ikke at offentliggøre det af hensyn til politiets efterforskning.

* Politiet vil afsløre de tre angrebsmænds identitet så hurtigt som muligt, forsikrede det søndag aften.

* Den britiske premierminister, Theresa May, har slået fast, at angrebet blev begået af radikale islamister. Hun siger samtidig, at det skal være slut med tolerance over for islamister og hadprædikanter.

* Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat hævder at stå bag angrebet, men det er ikke bekræftet.

Ofrene:

* De tre gerningsmænd dræber syv civile, herunder den 30-årige canadiske kvinde Christine Archibald samt en franskmand. Det er endnu uvist, hvor de resterende fem ofre er fra.

* 48 såres i angrebet. De transporteres til fem forskellige hospitaler i London. Mandag er 36 stadig indlagt, hvoraf 18 er i kritisk tilstand.

* Fire politibetjente bliver desuden såret under hændelsen. En af dem er i kritisk tilstand.

* Flere udenlandske statsborgere, fra blandt andet Frankrig, Australien, Tyskland og New Zealand, er mellem de tilskadekomne. Der er ikke meldinger om danske sårede.

* En civil bliver derudover ramt en enkelt gang af politiet under skudvekslingen, hvor de tre gerningsmænd dræbes, og er lettere såret. Han er ifølge en læge ramt i hovedet, men tilstanden er ikke kritisk.

Efterforskning:

* En række adresser er blevet ransaget i forbindelse med efterforskningen. Det er sket senest mandag, hvor politiet har tilbageholdt "en række personer".

* Dermed er det eksakte antal anholdelser uklart. Søndag var 12 anholdt i forbindelse med sagen. Det drejer sig om syv kvinder og fem mænd i alderen 19 til 60 år. En af mændene er dog løsladt uden sigtelse.

* Derudover har politiet afhørt hundredvis af vidner, og det efterforskningsarbejde fortsætter.

Sikkerhedstiltag:

* Politiet indsætter ekstra styrker i London den kommende tid.

* Myndighederne opretholder desuden afspærringerne omkring London Bridge lidt endnu.

* Derudover er store betonblokke placeret langs fortovene på London Bridge for at højne sikkerheden. Det samme er sket flere andre steder i den britiske hovedstad, blandt andet på broerne Westminster og Waterloo.

* Politichef Cressida Dick siger mandag, at truslen mod Storbritannien er hjemlig og ikke ser ud til at være orkestreret fra udlandet.

Kilder: BBC, National Health Service, Metropolitan Police, The Guardian, Sky News, Reuters, dpa og AFP.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: