Trump-tweet vækker opsigt efter terror: 'Det hører ingen steder hjemme'

Først fordømte Donald Trump terrorangrebet på vegne af USA - så skrev han et opsigtsvækkende tweet om gammel myte

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP
 

- USA fordømmer terrorangrebet i Barcelona, Spanien, og vil gøre, hvad der er nødvendigt for at hjælpe. Vær' sej og stærk. Vi elsker jer.

Sådan lød det fra USA's præsident Donald Trump på Twitter efter terrorangrebet i Barcelona, hvor 13 mennesker blev dræbt og omkring 100 såret.

Mindre end en time senere var præsidenten ved tasterne igen. Denne gang kom han med et opsigtsvækkende tweet, som siden har fået omtale i flere amerikanske medier.

- Se på, hvad USA's general Pershing gjorde, når han fangede terrorister. Der var ikke mere radikal islamistisk terror i 35 år!, skrev Donald Trump på Twitter.

En myte
Ekstra Bladet har talt med USA-ekspert Philip Ulrich, der er udenrigsredaktør på netmediet kongressen.com, for at få en forklaring på, hvad der ligger i Donald Trumps tweet.

- Det er en historie, der har været om general Pershing, som var en amerikansk krigsgeneral fra 1900-tallet. Historien handler om, at han skulle have fanget 50 muslimer og skudt dem alle på nær én med patroner, som var dyppet i griseblod. Den sidste overlevende skulle så fortælle historien videre og efter det, var der ifølge historien ikke problemer med muslimske ekstremister i 25 år, siger han til Ekstra Bladet.

- Er historien sand?

- Nej, det er en myte. Der er ikke beviser for, at denne her historie rent faktisk er sand, siger Philip Ulrich.

- Hvorfor laver han så det tweet?

- Jeg kan ikke svare dig på, hvorfor han gør det. Han skulle være stoppet efter det første tweet. Det giver ingen mening, og det hører ingen steder hjemme at skrive sådan, når man er amerikansk præsident, siger han.

Trump ændrede historien
Under Donald Trumps valgkampagne i februar 2016 i South Carolina fortalte Trump netop historien om, at Pershing fangede 50 terrorister og skød alle pånær én med patroner smurt i griseblod.

Den overlevende skulle sprede i historien, og herefter var der ikke noget problem i de næste 25 år, sagde Donald Trump dengang.

Præsidenten har altså tilføjet 10 år i sit seneste tweet.

- Sådan er det med den slags historier. Når man bruger sådan en anekdote, så ændrer den sig undervejs, fordi den er opdigtet. Formålet er nok at fortælle, at denne her general var meget effektiv, og så er det lidt ligemeget, om det er 25 eller 35 år, siger Philip Ulrich til Ekstra Bladet.