Trumps baby-billede vækker vrede efter massakre

Den amerikanske præsident beskyldes for at udvise mangel på respekt, da han besøgte et hospital i byen El Paso

Dette billede har skabt røre i USA. Foto: Andrea Hank/Ritzau Scanpix
Dette billede har skabt røre i USA. Foto: Andrea Hank/Ritzau Scanpix

Lørdag mistede 22 mennesker livet i den amerikanske by El Paso, efter en gerningsmand åbnede ild ved en Walmart.

I dagene efter rejste præsident Donald Trump til byen i staten Texas for at vise sin støtte til de berørte familier og de sårede.

Men netop dét besøg har skabt vrede i USA, hvor flere medier og privatpersoner nu beskylder præsidenten for at mangle empati.

Trump blev mødt af vrede demonstranter, da han landede i lufthavnen i El Paso. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Trump blev mødt af vrede demonstranter, da han landede i lufthavnen i El Paso. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

'Thumbs up'
En af de mange tragiske historier, der er kommet ud i kølvandet på angrebet, blev nemlig omdrejningspunktet, da Trump og konen, Melania, torsdag besøgte hospitalet University Medical Centre i El Paso.

Under angrebet fem dage tidligere blev forældrepar Jordan og Andre Anchondo dræbt, mens de forsøgte at beskytte deres to måneder gamle søn.

Netop parrets søn, Paul. mødte Melania og Donald Trump på hospitalet, hvilket blev foreviget med et billede. Det billede er skyld i, at den amerikanske præsident er havnet i modvind.

På billedet, som præsidentfruen har postet på Twitter, ses hun holde den forældreløse baby Paul Anchondo, mens hendes mand står ved siden af med et stort smil og tommelfingeren vendt opad.

Jordan og Andre Anchondo blev dræbt, mens de beskyttede deres søn. Privatfoto. Samfund - 6. aug. 2019 - kl. 09:02 Hjerteskærende: Skuddræbt mens de beskyttede baby

Bedsteforældre og skolebørn blandt de dræbte

Mandag er identiteterne på de dræbte i El Paso, Texas, og Dayton, Ohio, blevet offentliggjort. Blandt de dræbte var forældre, skoleelever og en krigsveteran.

15-årige Javier Amir Rodriguez var netop begyndt på sit andet år i gymnasiet, da han lørdag blev skudt og dræbt, da han var med sin onkel i Walmart og handle.

Arturo Benavides var en amerikansk krigsveteran og pensioneret buschauffør. Han var ved at betale for sine varer, da gerningsmanden trådte ind i supermarkedet og begyndte at skyde.

Arturo Benavides' hustru, Patricia, sad på en bænk i nærheden og ventede på sin mand. Da gerningsmanden åbnede ild, blev hun skubbet i sikkerhed ind på et badeværelse af andre handlende.

Parrets nevø, Ruben Rojas, beskriver sin onkel som en 'stille og rolig' mand, der nød at se sport og gå til messe.

Ivan Manzano havde en datter på fem år og en søn på ni år. Han var fra Ciudad Juárez i Mexico og erhvervsdrivende.

Hans hustru, Adriana Manzano, fik at vide af det amerikanske forbundspoliti, FBI, at han var blevet dræbt i masseskyderiet i Walmart. Adriana rejste mandag til det mexicanske konsulat i El Paso for at få udleveret sin mands lig.

Adriana Manzano har fortalt sine to børn, at deres far er død i en ulykke. Hun er bange for, at sandheden kan skabe vrede.

Jordan Anchondo er ligeledes blandt de dræbte i El Paso. Hendes søster, Leta Jamrowski, fortæller, at hun døde, da hun forsøgte at beskytte sin to måneder gamle dreng mod en byge af kugler.

- Hun gav sit liv for at beskytte ham, siger søsteren.

Den to måneder gamle baby slap med knubs i form af nogle brækkede knogler fra morens fald.

Jordan Anchondos mand, Andre Anchondo, mistede ligesom sin hustru livet i Walmart.

I masseskyderiet i Dayton, Ohio, er de dræbte blandt andre Saeed Saleh, en migrant fra Østafrika og far til tre, Lois Oglesby, en sygeplejerskestuderende, og gerningsmandens egen søster, 22-årige Megan Betts. (Ritzau)

Mangel på respekt
Det blev ifølge nogle af de tilstedeværende læger, der havde brugt dagen på at behandle de sårede fra massakren, en kende for meget.

De fortæller ifølge det britiske medie The Independent, at præsidenten også situationsfornemmelse, da han ankom til hospitalet.

Her skulle han angiveligt have indledt med at prale om et vælgermøde, han havde holdt i byen, hvor der havde været flere fremmødte end den lokale demokratiske politiker Beto O'Rourke, som netop vil stille op med Trump til præsidentvalget i 2020, havde kunnet mønstre.

- Jeg var her for en måned siden, og der var der virkelig mange mennesker. Så har du ham her skøre Beto. Han havde samlet 400 mennesker på en parkeringsplads, og de sagde, at det var storslået, siger præsidenten på en video ifølge det britiske medie til de fremmødte læger.

Bakker Trump op
Ifølge Washington Post nægtede flere af de sårede, som fortsat ligger på hospitalet, at mødes med præsidenten.

Det er dog ikke alle, der melder sig i koret af kritikere af Trump. Familien til det dræbte forældrepar kommer i stedet Trump til undsætning.

- Jeg tror, at mange misforstår Trumps ideer. Min bror (den dræbte far Jordan Anchondo, red.) var en stor tilhænger af Trump, fortæller babyens onkel Tito Anchondo til NPR Radio.

Den 21-årige drabsmand, som formodes at stå bag angrebet, blev anholdt efter skyderiet fandt sted. Han er nu i politiets varetægt, mens sagen efterforskes.

Se også: Trump i El Paso: 'Racist go home'

Se også: Mor til mistænkt i El Paso kontaktede politi om sønnens våben

Samfund - 8. aug. 2019 - kl. 15:49 Efter masseskyderier: Skudsikre skoletasker til børn storsælger