Trusler om taliban-angreb og børn der halshugger bamser på danske asylcentre

50 gange det seneste år har danske asylcentre indberettet mistanke om radikalisering blandt asylansøgere

Politi foran Sandholmlejren i Nordsjælland Foto: polfoto
Politi foran Sandholmlejren i Nordsjælland Foto: polfoto
Følg Terror

Ved du noget? Kontakt os på mail 1224@eb.dk eller sms 1224 (koster almindelig sms-takst).

- En dreng har vist et Youtube-klip, hvor han 'leger' Isis-kriger. En anden dreng knæler med en pose over hovedet, mens drengen med et legetøjsvåben skyder den anden dreng og råber Jihad. I nat har han ligeledes opildnet de andre beboere til oprør og været truende over for personalet.

Episoden er fra Børnecenter Tønder fra den 11. april 2016 og er blot en af omkring 50 indberetninger, som Udlændingestyrelsen det seneste år har modtaget omkring radikalisering på landets asylcentre. Ekstra Bladet har fået aktindsigt i indberetningerne, som spænder lige fra religiøs kontrol af beboere over visning af henrettelses-videoer til vold, fordi beboere har kritiseret Islamisk Stat.

Overhængende fare

Radikaliseret på asylcenter: Flækkede beboers næse, fordi han talte grimt om IS  

Myndighederne skal være ekstra opmærksomme på flygtninge, står der i en rapport om terror fra Europol, der blev offentliggjort den 2. december.

- En reel og overhængende fare er muligheden for, at (sunnimuslimske) syriske flygtninge bliver sårbare for radikalisering, når de er kommet til Europa, og at hververe for islamiske ekstremister går målrettet efter disse mennesker. Det menes, at et antal jihadister rejser gennem Europa med dette formål, skriver Europol.

To af terroristerne bag angrebet i Paris i november sidste år, som kostede 130 mennesker livet, var netop også kommet til Europa i flygtningestrømmen gennem Grækenland. Ligesom en helt ung afghansk asylansøger angiveligt havde radikaliseret sig selv, inden han 18. juli i år sårede tre mennesker alvorligt, da han i et tog i Tyskland angreb tilfældige passagerer med en økse og en kniv.

Knivstikker råbte Allahu Akbar under overfald på betjent

IS viser muskler

Terrorekspert Deniz Serinci fortæller også, at man kan forvente, at Islamisk Stat vil forsøge at vise muskler i Vesten, i takt med at de taber terræn i Mellemøsten.

- Det overrasker mig ikke, at IS forsøger at hverve flygtninge. De kan være traumatiserede, frustrerede og mange venter i uvished i et asylsystemet. IS tilbyder himmerige hos Allah i stedet for en trøsteløs flygtningelejr. Det kan friste nogen. Vi har dog også set et eksempel på, at flygtninge i et center overmandede en formodet terrorist, som myndighederne havde efterlyst.

Nikker skalle for at tale grimt om IS

 26. december 2015: En beboer på et asylcenter prædiker for Islamisk Stat og forsøger at få de andre asylsøgere til at tilslutte sig terrororganisationen. Han slår en anden beboer i siden af hovedet med knytnæve og nikker ham en skalle, så hans næse flækker, fordi beboeren taler grimt om IS.

Besøg om natten

 3. februar 2016: Flere beboere henvender sig, fordi de har mistanke om, at to syriske mænd har forbindelse til IS. De to har i forbindelse med et interview sagt, at de er 'Daesh' (Daesh er det samme som IS, red.). Beboerne føler sig  utrygge og nævner også, at de to mænd om natten får besøg af arabiske mænd, som ikke er bor på centeret.

Tvinger andre børn til at se IS-film

2. marts 2016, Børnecenter Vester Thorup: Personale er bekymrede for, hvorvidt drengen er i risiko for at blive radikaliseret. Bekymring bunder i observationer af, at han ser videoer på YouTube, hvor forskellige mennesker halshugges af IS, og at han tvinger personalet og andre børn til at se med. Han fortæller, at han, når han får ophold i Danmark, vil tilbage for at kæmpe med IS og dræbe de vantro.

Dreng knæler med pose over hovedet

11. april 2016, børnecenter Tønder: - En dreng har vist et Youtube-klip, hvor han 'leger' Isis-kriger. En anden dreng knæler med en pose over hovedet, mens drengen med et legetøjsvåben skyder den anden dreng og råber Jihad. I nat har han opildnet de andre beboere til oprør og været truende over for personalet.

Vil dræbe kvinde

Sandholm 20. april: - Er du Alawi(trosretning inden for islam red.)? Manden reagerer med voldsom vrede, taler meget højt.

- Det område du kommer fra skal jævnes med jorden. Råber han højt til de andre i lokalet. -Vi skal dræbe hende. Alle som hede skal dø.

- Snavset fra en luders sko i Danmark er bedre end alle arabere. Jeg hader alle arabere.

Halshugget bamse

Børnecenter Thorup, 13. maj: ...'Han har ledet sit skæg gro... ændret adfærd og går ikke i skole.... Han ser ISIS-videoer på sin tablet og har taget en bamse fra sin lillebror, som han har halshugget. Den 'pyntede' på hans værelse, og da personalet konfronterede ham, svarede han:'This is good.

Angribe dansk ambassade

Asylcenter Avnstrup, 2. juni 2016: BB meddelte, at han nu overvejer at droppe asylkrav, rejse og hjælpe taliban med at angribe den danske ambassade. Derudover siger BB også på et tidspunkt, at han vil sætte ild til sig selv og værelset, hvis han ikke får Udlændingestyrelsen i tale.

Skriver med IS

Asylcenter Holmegaard, 1. juli: Har vist egen korrespondance med en mulig IS. Korrespondancen er foregået på appen Tango. Medarbejder på center faaborg har læst hele korrespondancen, som handler om at komme ind i IS, kontoudveksling osv. der skulle betales 1000 dollars for at komme ind i varmen. beboer udtrykte til medarbejder sympatier for IS og sagde - why not.

Dreng ligner terrorist

13. september, Børnecenter Toftlund:Dreng viser videoer fra Afghanistan; herunder videoer af hans 'leader', som skyder efter russiske styrker. Han går med militærtøj og en 'taleban-hat.' 'Han ligner en terrorist.

Ved du noget? Kontakt os på mail 1224@eb.dk eller sms 1224 (koster almindelig sms-takst).

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind