Udenlandske agenter hjalp PET under angreb

Ikke kun PET-agenter og betjente fra Københavns Politi var til stede, da en terrorist skød vildt omkring sig på kulturhuset Krudttønden i lørdags

PET kendte den mistænkte i forvejen

To PET-agenter og en betjent fra Københavns Politi var blandt de sårede, da en ung mand lørdag trængte ind i Krudttønden under et debatarrangement og skød omkring sig med en automatriffel af typen M/95.

Men der var også bevæbnede svenske sikkerhedsagenter til stede under arrangementet.

De svenske livvagter var med for at beskytte tegneren Lars Vilks, som skulle tale til debatmødet på Østerbro, der omhandlede ytringsfrihed og blasfemi. Han nåede aldrig på talerstolen.

Terror Grafisk overblik: Terror i København

Det er uvist, præcis hvor mange der var til stede, og om der var tale om private sikkerhedsvagter, svenske betjente eller livvagter fra sikkerhedspolitiet Säpo - det svenske svar på PET.

Tidligere har Vilks nemlig sagt til svenske Expressen, at han ikke havde sine sædvanlige Säpo-vagter med.

Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger var de svenske sikkerhedsagenter bevæbnede i forbindelse med arrangementet på Østerbro. Om de affyrede skud mod gerningsmanden, er endnu ikke meldt ud.

Der sidder mange bandemedlemmer i Vestre Fængsel i København, og på gårdture råber de op om trusler og drab, oplyser Fængselsforbundet. (Foto: Polfoto) 112 Indsatte: Muhammedtegnere skal slås ihjel

Ekstra Bladet har spurgt PET, hvordan det operationelt fungerer, når svenske Säpo-vagter deltager i danske arrangementer, men kommunikationsrådgiver i PET, Lotte Holmstrup, slår fast, at efterretningstjenesten ikke kommenterer operationelle anliggender.

Angrebet mod krudttønden kostede den 55-årige Finn Nørgaard livet, mens 37-årige Dan Uzan - en jødisk vagt ved en Bat Mitzvah i synagogen i København - blev skudt og dræbt senere på aftenen. Ved samme lejlighed blev to betjente ramt af skud, men overlevede.

Omar El-Hussein. (Privatfoto) Terror PET: Vi havde ingen mistanke om angreb

Den formodede gerningsmand, 22-årige Omar El-Hussein, blev skudt og dræbt af politiet ved Svanevej på Nørrebro tidligt søndag morgen. Han åbnede selv ild mod politiet, da de råbte ham an og endte med at miste livet.

Det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvor mange skud der blev affyret på de forskellige lokaliteter.

Her ligger Omar El-Hussein død