Underbukseterrorist sagsøger USA: Kræver halalmad i fængslet

Umar Farouk Abdulmutallab afsoner livstidsdom for terror mod passagerfly i USA

Den unge nigerianer Umar Farouk Abdulmutallab afsoner fængsel på livstid. Foto: AP
Den unge nigerianer Umar Farouk Abdulmutallab afsoner fængsel på livstid. Foto: AP

Umar Farouk Abdulmutallab, som med en bombe skjult i underbukserne forsøgte at sprænge et passagerfly i luften over USA i 2009, klager over, at hans religiøse rettigheder bliver krænket i fængslet, hvor han afsoner en livstidsdom.

Den såkaldte underbuksebombemand, en 30-årig muslim fra Nigeria, han lagt sag an mod den amerikansk stat, fordi han ikke får serveret halalslagtet mad i fængslet.

Han er også utilfreds med, at han er blevet tvangsfodret under en sultestrejke, skriver Associated Press.

Der var 289 mennesker om bord på Northwest Airlines-flyet, der var på vej fra Amsterdam til Detroit, da Abdulmutallab kort før landing detonerede sin bombe, der var syet ind i hans underbukser.

Ild i bukserne
Heldigvis var bomben fejlkonstrueret og eksploderede ikke. I stedet udløste den en mindre brand i bukserne på den unge al-Qaeda-terrorist, der pådrog sig alvorlige forbrændinger på kroppen.

Bomben var syet ind i et par underbukser. Foto: AP
Bomben var syet ind i et par underbukser. Foto: AP
 

I 2012 blev Abdulmutallab kendt skyldig i terrorisme og idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse. Da han modtog sin straf, sagde han, at han var stolt over at 'dræbe for Gud’.

- Allahs tjenere vil arve kloden, lød det blandt andet fra den unge nigerianer, der havde vendt ryggen til sin familie for at slutte sig til al-Qaedas filial i Yemen.

Terror-fængsel
Abdulmutallab afsoner dommen i Supermax-fængslet i Florence, Colorado, der huser nogle af verdens farligste terrorister.

Blandt andre UNA-bombemanden Ted Kaczynski, Oklahoma-terroristen Terry Nichols og Times Square-bombemanden Faisal Shahzad opholder sig i det flugtsikre fængsel.

Det var den amerikanskfødte imam Anwar al-Awlaki, der havde rekrutteret Abdulmutallab til at detonere bomben, når passagerflyet befandt sig direkte over Detroit.

Terror-imamen Anwar al-Awlaki. Foto: AP
Terror-imamen Anwar al-Awlaki. Foto: AP
 

Anwar al-Awlaki, der blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Yemen i september 2011, sættes i forbindelse med flere spektakulære angreb.

Blandt andet havde Anwar al-Awlaki haft e-mail-udvekslinger med den amerikanske major Hasan Nidal, der dræbte 13 mennesker på militærbasen Fort Hood i Texas.

Det var også terrorpræsten, som sendte bomber til jødiske synagoger i Chicago via fragtpost. Bomberne blev dog afsløret, inden de blev leveret til adresserne.

Ensomme ulve
Anwar al-Awlaki inspirerede også såkaldte ensomme ulve - terrorister, som er svære at spore, fordi de handler på egen hånd - til at udføre angreb på amerikansk jord.

Faisal Shahzad, den pakistanskfødte amerikaner, som forsøgte at detonere en bombe på Time Square i maj 2010, udførte terrorhandlingen, efter at han havde kommunikeret med imamen over internettet.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen