USA: Kaptajn forpurrede angreb mod dansk skole

Talsmand for USA's hær siger, at kaptajnen formentlig har reddet danske liv ved at dele efterretninger

Forsvarschef Peter Bartram lykønsker den amerikanske officer Bradley Grimm (th). (Foto: Forsvaret)
Forsvarschef Peter Bartram lykønsker den amerikanske officer Bradley Grimm (th). (Foto: Forsvaret)

En kaptajn fra den amerikanske hær har angiveligt spillet en afgørende rolle i at forpurre et angreb mod en skole i Danmark.

Sådan lyder det fra oberst Steve Warren, der er amerikansk talsmand for den internationale koalition mod Islamisk Stat. Han roser kaptajnen Bradley Grimm.

- De informationer, han videregav, hjalp med at forpurre plottet og resulterede i konfiskeringen af sprængstoffer. Brads arbejde har sandsynligvis reddet danske borgeres liv, siger Steve Warren ifølge en meddelelse på USA's forsvarsministeriums hjemmeside.

Oplysningerne skulle have ført til anholdelse af en mistænkt i sagen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det står ikke klart, hvilken dansk skole der er tale om, og det er i det hele taget yderst sparsomt med detaljer om de angivelige angrebsplaner.

Den eneste offentligt kendte sag om et potentielt angreb mod en skole stammer fra 13. januar, hvor nu 16-årig pige blev anholdt i Kundby i Nordvestsjælland.

Hun er sigtet for blandt andet at have anskaffet sig kemikalier, forsøgt at fremstille sprængstoffer og for at forberede angreb mod Carolineskolen, der er en jødisk privatskole i København, og Sydskolen, som er en folkeskole i Fårevejle tæt på Kundby.

En 24-årig tidligere syrienkriger er sigtet for at medvirke til den 16-åriges handlinger.

Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)
Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)

Bradley Grimm modtager Forsvarets medalje for særlig fortjenstfuld indsats. (Foto: Forsvaret)
Bradley Grimm modtager Forsvarets medalje for særlig fortjenstfuld indsats. (Foto: Forsvaret)
 

I meddelelsen fra Pentagon fremgår det, at Bradley Grimm har modtaget en officiel hæder fra Danmark. Det stemmer overens med, at Forsvaret tirsdag lagde en nyhed på sin hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse, at Bradley Grimm har været forbi Værnsfælles Forsvarskommando i København.

Nyheden er ledsaget af et billede, hvor man ser forsvarschef Peter Bartram ønske Bradley Grimm tillykke med Forsvarets medalje for særlig fortjenstfuld indsats.

Hæderen begrundes med, at 'de efterretninger, han har delt med danskerne, har haft stor betydning for vores soldaters sikkerhed'. Der bliver ikke nævnt noget om et muligt skoleangreb.

Bradley Grimm var efterretningsofficer på Al Asad-luftbasen i Irak, hvor danske soldater er indsat for at træne irakiske styrker.

Nyhedsbureauet AFP citerer desuden Steve Warren for at sige, at Bradley Grimm indsamlede efterretninger fra 'tilvejebragte dokumenter' fra såkaldte foreign fighters - på dansk ofte oversat til syrienkrigere - med forbindelse til Danmark.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere