USA opfordrer Nato-lande til at optrappe kampen mod IS

Nogle Nato-lande bidrager allerede med mere til kampen mod IS, og andre planlægger også at øge deres bidrag

USA opfordrer alle sine Nato-allierede til at optrappe kampen mod Islamisk Stat i både Syrien og Irak.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ved afslutningen på et to dage langt Nato-udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Jeg har opfordret alle Nato-allierede til at optrappe kampen mod Daesh ved at slå til mod organisationens kerne i både Syrien og Irak, siger John Kerry.

USA's udenrigsminister, der kalder Islamisk Stat for Daesh, vil samtidig kvæle organisationens evne til at oprette netværk andre steder, siger han.

- Et antal allierede kommer allerede med mere til kampen, og flere planlægger også at øge deres bidrag, siger John Kerry efter Nato-mødet.

nationen Dansk krigsskib til Middelhavet: Det eneste Putin forstår

Kerry siger samtidig, at Nato-landene ikke nødvendigvis behøver at stille med tropper for at være en hjælp i kampen mod Islamisk Stat.

De kan også hjælpe med indsamling af efterretningsoplysninger og ved for eksempel at stille med lægehold, understreger han.

Samtidig hilser den amerikanske udenrigsminister også den russiske indsats i Syrien velkommen, hvis den ellers fokuserer på at bekæmpe Islamisk Stat og overholde fredsplanen for Syrien, den såkaldte Geneve-aftale.

- Så længe de fokuserer på at bekæmpe Daesh, og så længe de virkelig vil være med til at føre Geneve-aftalen ud i livet, så kan de blive en særdeles konstruktiv og vigtig spiller i forsøgene på at nå en løsning, siger John Kerry.

Danmark har besluttet at sende et radarbidrag med 30 mand, som skal bidrage til at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien, samtidig med at Danmark hjælper med at træne irakiske soldater.

Radarbidraget er en erstatning for de danske F-16-kampfly, som i oktober vendte hjem efter et års indsats, hvor de danske kampfly har smidt 503 bomber på 547 missioner mod Islamisk Stat i Irak.

Danmark overvejer i øjeblikket, om de danske F-16 kampfly også skal bombe Islamisk Stat i Syrien - og ikke som hidtil alene i Irak - når de næste år vender tilbage til kampen.