Vivi og Tina overlevede svensk terrorangreb: - Vi håber han bliver dømt

To danske kvinder var få sekunder fra at blive ramt af den lastbil, der sidste år tordnede gennem Drottninggatan og dræbte fem personer

Den svenske anklagemyndighed rejste tirsdag tiltale mod den 39-årige Rakhmat Akilov. Han er tiltalt for terror og forsøg på terror, da han den 7. april sidste år dræbte fem mennesker, da han kørte en lastbil ned ad en af de mest befærdede gågader i byen.

Ifølge anklagen havde den 39-årige brugt flere måneder på at planlægge angrebet.

Danske Tina og Vivi overlevede angrebet. De var kun ganske få sekunder fra at blive ramt af lastbilen, da den tordnede gennem Drottninggatan.

Fem mennesker dræbt midt i Stockholm: Her er politiets anklager

Historien om de to kvinder, som Ekstra Bladet mødte i Stockholm, gik verden rundt, da et videokamera i en butik fangede deres flugt.

- Vi ønsker, at han bliver dømt, for tænk at man kan finde på sådan noget mod uskyldige mennesker, skriver de to kvinder i en mail til Ekstra Bladet tirsdag. 

De to kvinder er efter terrorangrebet blevet kontaktet af den danske Rigspoliti.

- Vi vil på et tidspunkt blive afhørt af svensk politi. Vi er begge ofre og kan nok ikke bidrage med det helt store vedrørende det skete i Stockholm, skriver de i mailen.

Begge kvinder fortæller desuden, at de har lagt oplevelsen bag sig, og at det er en weekend, som de gerne ville have været foruden.

Vivi og Tina tilbage ved tilflugtssted: Her undgik vi døden

Afspærringer ophævet: Her endte lastbilen sit dødstogt

Var ikke i tvivl
De to danske kvinder Vivi og Tina var på weekend i Stockholm, da de oplevede terrorangrebet på tætteste hold.

Vivi var ikke i tvivl, da hun så lastbilen komme imod hende. Hun hev fat i veninden Tinas ærme, så hun tabte sin kaffe ned på jorden.

- Jeg råber til Tina, 'åh nej, nu sker det også her', og så råber jeg 'løb ind i forretningen, løb ind i forretningen', inden jeg selv vender mig om og løber alt, hvad jeg kan, fortalte Vivi til Ekstra Bladet sidste år.

På den nu verdenskendte overvågningsvideo ser man, hvordan Vivi først kom ind i butikken, efterfulgt af tre andre personer. Tina var den sidste, der nåede ind, inden at lastbilen tordnede forbi og fortsatte sit dødstogt ned af Drottninggatan.

Kunderne raser over svensk varehus efter terror

- For mig føles det, som der går en time, før du kommer ind i butikken, men der går jo ikke så længe igen, sagde Vivi sidste år.

- Jeg ser lastbilen komme imod mig, og jeg tænker, at enten skal jeg læne mig op ad muren og håbe på, at hvis han drejer over mod butikken, at jeg så 'bare' kommer til skade, ellers skal jeg løbe rundt om tøjstativerne og ind i butikken. Jeg satser og løber, men hvis han havde været tættere på, var jeg blevet dræbt, da jeg løb ud. Man kan jo se i videoen, hvor tæt det er på, sagde Tina dengang om oplevelsen.

De to kvinder gemte sig i flere timer i et parkeringssystem under jorden, inden de kom hen til deres hotel, hvor de var i sikkerhed. Dengang var de var begge enige, at de reddede hinandens liv.

Udover de fem dræbte blev 14 personer såret i forbindelse med angrebet, som en 39-årig mand er blevet tiltalt for.

Vivi og Tina fortæller om deres nærdødsoplevelse.

Ekstra Bladet mødte dem: Her flygter danske Vivi og Tina fra dræber-bilen

Kæmpe eksplosion
Ifølge anklagen udførte den nu terrortiltalte Akilov angrebet på vegne af terrorgruppen Islamisk Stat. Blandt andet har man fundet videoer på hans telefon, hvor han sværger troskab til Islamisk Stat.

Af anklageskriftet fremgår det desuden, at Rakhmat Asilov skal have udløst en eksplosion inde i lastbilen. Bomben bestod af fem butangasbeholdere, skruer, knive og andre mindre metalgenstande. Eksplosionen har medført omfattende skader på lastbilen.

Anklagemyndigheden føler sig meget overbevist om, at Rakhmat Akilov stod bag terrorangrebet. Ikke mindst fordi han blandt andet har taget et billede inde fra lastbilen, mens han udførte ugerningen, og efterfølgende sendte det til mindst én person.

Gerningsmanden blev pågrebet seks timer efter angrebet.

Fire danskere: Vi snød terroristerne