Voldsbølge over Europa: Terrorisme smitter

En bølge af voldshandlinger er i løbet af de seneste måneder skyllet ind over Europa - ifølge terrorekspert inspirerer terroristerne hinanden

Seneste update: Gerningsmanden sprængte sig selv i luften, mens yderligere 12 personer kom til skade, heraf tre alvorligt. Politi og brandvæsen har hele natten arbejdet ved restauranten i den gamle del af Ansbach, hvor eksplosionen fandt sted

Natten til mandag blev Europa endnu engang ramt af det, der kan være endnu et terrorangreb, da en 27-årig syrisk flygtning sprængte sig selv i den tyske by Ansbach.

Med en rygsæk fyldt med sprængstof og metalstykker detonerede den 27-årige afviste asylansøger sin bombe udenfor en musikfestival i byen. Bomben dræbte den 27-årige, mens 12 tilfældige blev såret.

Hvis der er tale om et terrorangreb er det det tredje terrorangreb på Europa alene i denne måned.

Artiklen fortsætter under billedet...

Svært bevæbnet politi i Paris gader efter terrorangrebene 13. november 2015 Foto: AP
Svært bevæbnet politi i Paris gader efter terrorangrebene 13. november 2015 Foto: AP
 

Inspireret af død og ødelæggelse
Terrorforsker Carsten Bagge Laustsen fra Aarhus Universitet vil ikke gisne om, hvorvidt nattens angreb i Tyskland er terrorrelateret eller ej.

Men bølgen af terrorangreb de seneste uger er langt fra tilfældig:

Carsten Bagge Laustsen forklarer, at de mange terrorangreb har en afsmittende effekt på hinanden ligesom Islamisk Stats gentagende opfordringer til at lave angreb mod Europa også har medskyld i de mange dræbte og døde.

Se også: Ekspert: Ensomme ulve har sjældent direkte kontakt til IS

- Når vi taler om terrorangreb fra Islamisk Stat i Europa, er der to typer angreb. Angreb udført af organiserede terrorceller og angreb udført af det, vi kalder for ensomme ulve, siger Carsten Bagge Laustsen:

- Opfordringen til at begå terror virker, fordi der er nogen, der føler sig kaldet af IS religiøse propoganda. Når Islamisk Stat siger, de ønsker terrorangreb i Europa, har det en betydning, fordi man i nogle radikalt islamistiske miljøer ser Islamisk Stat som en form for autoritet. Samtidig har de enkelte terrorangreb en afsmittende effekt, der kan inspirere især ensomme ulve til at udføre terror.

Der er endnu ingen konkrete beviser på, at nattens angreb er forbundet med Islamisk Stat, men tidligt mandag morgen sagde Bayerns indenrigsminister Joachim Hermann på et pressemøde, at selvmordsbomberen ifølge hans fornemmelse gennemførte et 'islamistisk selvmordsangreb'.

Artiklen fortsætter under billedet...

Et hav af blomster efter amokløbet i München fredag aften, hvor ni blev dræbt.  Foto: Anthon Unger
Et hav af blomster efter amokløbet i München fredag aften, hvor ni blev dræbt. Foto: Anthon Unger

Et franchise
Terrorangrebet i Nice 14. juli kostede 84 mennesker livet, mens 303 blev såret, da terroristen satte sig bag rattet af en lastbil og pløjede gennem en folkemængde.

Artiklen fortsætter under videoen

Advarsel: Voldsomme billeder. Video fra angrebet i Nice

Få dage efter gik en 17-årig amok med en økse i et passagertog 18. juli i Würzburg, der ligger i det sydlige Tyskland. Her blev 5 såret, heraf 4 alvorligt.

Artiklen fortsætter under videoen

Advarsel: Voldsomme billedet: Her gik 17-årig amok med økse. Video: AP

I begge tilfælde er der mistanke om, at gerningsmændene havde en forbindelse til Islamisk Stat.

Se også: Statsadvokat: Gerningsmand i Nice havde hjælpere

Se også: Ekspert: Ensomme ulve har sjældent direkte kontakt til IS

Ifølge Carsten Bagge Laustsen er det dog ikke givet, at gerningsmændene bag angrebene i Nice og passagertoget ved Würzburg havde tætte forbindelser til IS.

- Man skal efterhånden opfatte IS som et ideologisk franschies, som enkelte personer kan 'købe' sig ind i ved at udeføre forskellige handlinger uden nødvendigvis at have nogen organisatorisk forbindelse til moderorganisationen. Vi taler ofte om Islamisk Stat som en form for enhedsaktør som planlægger ting og gør ting, men når vi gør det, overser vi, at det hænger løsere sammen og det hænger sammen på en anden måde, lyder det fra Carsten Bagge Laustsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Et papskilt i München set dagen efter terrorangrebet. 'Warum?' - oversat 'hvorfor?'. Foto: Anthon Unger
Et papskilt i München set dagen efter terrorangrebet. 'Warum?' - oversat 'hvorfor?'. Foto: Anthon Unger
 

Voldsomme tab på fjenden
Hos den 17-årige øksemand fra passagertoget i Würzburg fandt man et håndtegnet IS-flag.

- Hvorfor ser vi terrorbølgen?

- Islamisk Stat er presset i Syrien og Irak. Krigslykken er vendt for dem. De taber byer, soldater og territorier. Nederlag er alvorlige og får konsekvenser for hæren, hvor moralen er lav, soldater deserterer og lønnen til soldaterne bliver sat ned. I den forbindelse kan Islamisk Stat bruge terrorangrebene til at vise, at man stadig kan udrette fjenden voldsomme tab.

- Terrorangrebene underbygger islamisternes forestilling om at stå i en krig mellem troende og vantroende og de kan blandt disse folk tolkes som en indikation af, at det går den rigtige vej. I takt med at stadig flere soldater i Islamisk Stat mister livet, bliver den fortælling stadig vigtigere. Terroren handler altså ikke blot tilføje fjenden nederlag. Den er i lige så høj et kommunikativt budskab i sig selv.

1 af 2 Svært bevæbnet politi i Paris gader efter terrorangrebene 13. november 2015 Foto: AP
2 af 2 Politiets specialstyrker ankommer til Ansbach, efter en syrisk flygtning sprang sig selv i luften søndag. Foto: AP

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere