Ud med halal: Svinekød tilbage i feltrationerne

Soldater jubler: Forsvaret lover, at der ikke længere er halalslagtet kød i feltrationerne, hvor grisen er tilbage som hovedret

Emil Malling får nu sin vilje, nemlig fravær af halalkød i feltrationerne - fra sensommeren får han svinekød - oven i købet på spyd.
Emil Malling får nu sin vilje, nemlig fravær af halalkød i feltrationerne - fra sensommeren får han svinekød - oven i købet på spyd.

Danske Jenser på øvelser og på missioner i verdens brændpunkter skal ikke længere spises af med kødretter af halalslagtede dyr. Tvært i mod får de fra sidst på sommeren svinekød på spyd i feltrationerne.

Dermed er menuen ændret, efter den 26-årige overkonstabel Emil Malling sidste sommer stod frem i Ekstra Bladet og skabte offentlig debat med sin klage over, at han og soldaterkammeraterne stort set udelukkende blev ernæret med halal-mad, der tilgodeser muslimske krav.

Se også: Utilfreds dansk soldat: Får halalkød i feltrationerne

Sagen landede på forsvarsminister Nicolai Wammens (S) bord, fordi Dansk Folkeparti stillede flere kritiske spørgsmål til halal-retterne.

Mad på ministers bord
– Jeg var vred over, at jeg blev tvunget til at spise halal-mad. Det var noget svineri, at der ikke fandtes alternativer, så det er godt, at man tilsyneladende har lyttet til mig og mine soldaterkammerater og nu indført svinekød og fjernet religiøse retter, siger Emil Malling nu.

Hidtil har feltrationerne været så godt som renset for svinekød. Men det er slut nu. Forsvaret oplyser, at en hovedret fremover bliver ’Meatsticks (svinekød) med ris’. De øvrige syv hovedretter er fortrinsvis med kylling eller oksekød.

Ikke halalslagtet
Og Forsvaret skriver på sin Facebook-gruppe, at 'kødet (i de fremtidige feltrationer, red.) kommer ikke fra halalslagtede dyr' - et udsagn som mange på det sociale medie tilkendegiver, at de godt kan lide.

Se også: Forlag tager hensyn: Forbyder ord som 'gris' og bacon' Se også: Danske butikker vil snart bugne af halal-slik Se også: Danske Jens om halal-historie: Jeg er overrasket

I Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse afviser pressechef René Gyldensten, at politikerne eller halal-debatten i fjor har haft indflydelse på den nye menu.

Ernæringsfagligt
– Der er udelukkende taget ernæringsfaglige hensyn. Når retter med svinekød ikke tidligere var i feltrationerne skyldtes det, at sådanne retter ikke var tilgængelige hos leverandørerne, siger han.

– Så vi har ikke tidligere bevidst forsøgt at udelukke svinekød, siger pressechefen, som tilføjer at Forsvarets løfte om ikke-halal-slagtet kød ikke gælder retter med kylling.

– For stort set alt kylling er halalslagtet.

Retter som 'Halal Chilli Con Carne' udgår ifølge Forsvaret fra feltrationerne

Se også: Nu begynder Islams modernisering: Toiletpapir er godkendt

Se også: Forlag tager hensyn: Forbyder ord som 'gris' og bacon'

Se også: Forlag tager hensyn: Forbyder ord som 'gris' og bacon' Se også: Danske butikker vil snart bugne af halal-slik

Se også: Forlag tager hensyn: Forbyder ord som 'gris' og bacon' Se også: Danske butikker vil snart bugne af halal-slik Se også: Halal-skandale: Ville sælge 10 ton beskidt kød

Se også: Hvis du kun vil ha' halal, så må du tage vegetarretten

Se også: Kommune dropper halal-kød i skolen: For dyrt

198 kommentarer
Vis kommentarer