Annonce:
Annonce:

Uffe Ellemann: Boris Johnson bag det danske EU-nej i 1992

Uffe Ellemann Jensen mener, at den nuværende engelske brexit-udenrigsminister Boris Johnson og Poul Nyrup Rasmussen var skyld i, at danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten i dag for 25 år siden 

Uffe Ellemann Jensen mener, at billedet her siger alt om, hvordan han havde det på afstemningsaftenen for 25 år siden: ad helvede til. Foto: Tine Harden
Uffe Ellemann Jensen mener, at billedet her siger alt om, hvordan han havde det på afstemningsaftenen for 25 år siden: ad helvede til. Foto: Tine Harden
Annonce:

Det kom som et chok, da et snævert flertal af danskerne stemte nej til EU’s Maastricht-traktat den 2. juni for præcis 25 år siden.

Ikke bare var det et chok for det politiske establishment i Danmark, som gik ud fra, at afstemningen var hjemme.

Det var også et chok ude i Europa. For første gang afviste et land en traktat og punkterede illusionen om, at europæerne havde givet deres ledere en blankocheck til at føre EU frem mod en stadig snævrere politisk union.

Brexit-Boris' skyld

I dag, 25 år efter, afslører den store taber ved afstemningen, den daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, at den uregerlige engelske udenrigsminister og tidligere borgmester i London, Boris Johnson, ikke bare var hjernen bag det britiske brexit-chok sidste år.

Han havde også en stor andel i, at danskerne stemte nej for 25 år siden.

Annonce:

- Der skete jo pludselig det, at få dage før afstemningen kører den engelske avis The Daily Telegraph en ordentlig kioskbasker, som sagde, at Delors (den daværende formand for EU-kommissionen, red.) har en hemmelig plan, som vi kan afsløre: Når danskerne først har stemt ja, så bliver der meget mere union.

- Det er jo klart, at det fik modstanderne herhjemme til at hyle og skrige, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Og ved du hvem, der havde skrevet den historie? Det havde Boris Johnson. Han var journalist den gang. Han var blevet fyret fra Times, fordi han opfandt kilder. Så var han kommet til Daily Telegraph, det var vild og blodig EU modstander. Han har siden pralet med, at det var ham, der sørgede for, at danskerne stemte nej.

- Det synes jeg også er interessant i lyset af, hvor han sidder i dag.

Nyrup svigtede

Men også Socialdemokraterne og især den daværende formand, Poul Nyrup Rasmussen, får deres del af skylden.

Uffe Ellemann-Jensen henviser bl.a. til en begivenhed den 1. maj i afstemningsåret, hvor den daværende LO-formand, Finn Thorgrimson, blev hylet ud af Fælledparken, da han opfordrede til at stemme ja til Maastricht.

Annonce:

- Så Nyrup, der skulle tale lige bag efter, strøg simpelthen det afsnit i talen, der handlede om EU. Derefter hørte vi ikke mere Socialdemokratiet i kampagnen. Resultatet var jo, at et flertal af socialdemokraterne stemte nej. Og sagen var jo, at havde bare 24.000 flere stemt anderledes, så var det blevet et ja. Det var simpelthen så tæt.

- Så Nyrup og Boris Johnson! Sikke et par, hvad.

Havde det ad helvede til

Hvordan oplevede du ellers selve afstemningsaftenen?

- Det kan du faktisk selv se på det billede, der blev årets pressefoto det år: Jeg sidder svedende mellem en masse europæiske flag og har det tydeligvis ad helvede til. Det svarer helt til min fornemmelse den gang. Jeg havde det virkelig skidt.

- Det kom jo fuldstændig bag på mig, selv om jeg kunne se i den sidste del af kampagnen, at det var noget, der skred.

Hvad har brændt sig mest fast fra den aften?

- Det ved jeg sgu ikke. Det var nok, da jeg skulle ned af trappen sent om natten, så stod der sådan en flok hujende ballademagere. Og da de så mig, gik de jo helt bananas. Det sad lidt.

Var der, set i bakspejlet, slet ikke noget godt ved nej'et?

- Nej. Det synes jeg ikke.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: