USA advarer Rusland

"Verden følger udviklingen", hedder det i en erklæring torsdag fra USA til Rusland om situation i Kasakhstan

Udkommanderede sikkerhedsstyrker i Kasakhstan, der rystes af en folkelig opstand. USA advarer Rusland mod at krænke rettigheder i Kasakhstan ved indblanding.
Udkommanderede sikkerhedsstyrker i Kasakhstan, der rystes af en folkelig opstand. USA advarer Rusland mod at krænke rettigheder i Kasakhstan ved indblanding. "Verden følger udviklingen", hedder det i en erklæring torsdag fra det amerikanske udenrigsministerium. Foto: Mariya Gordeyeva/Reuters
Følg Nyheder

USA advarer Rusland mod at krænke rettigheder i Kasakhstan. 'Verden følger udviklingen', lyder det i en erklæring torsdag fra det amerikanske udenrigsministerium.

- USA - og ærligt talt hele verden - følger med i, hvorvidt der sker krænkelser af menneskerettighederne i Kasakhstan, siger talsmand Ned Price i det amerikanske udenrigsministerium.

- Vi vil også følge med i, hvorvidt der sker handlinger, som kan kaldes overtagelse af institutioner i Kasakhstan, lyder det i erklæringen.

Amerikanerne advarer mod, at russiske soldater, som er udstationeret i Kasakhstan, sættes til at overtage kontrollen med institutioner i den tidligere sovjetrepublik.

Advarslen fra USA knytter til de mange spændinger, der har været omkring andre tidligere sovjetrepublikker som Ukraine og Hviderusland.

Washington har opfordret USA's europæiske allierede til at true Rusland med omfattende sanktioner i bestræbelser på at få dæmpet spændingerne omkring Ukraine.

NATO holder fredag et krisemøde om udviklingen i Ukraine om Ruslands militære opbygning ved grænsen til landet. Derudover er bredere europæiske sikkerhedstemaer på programmet.

Udenrigsministrene vil på mødet blandt andet også kigge frem mod et møde i Nato-Rusland-rådet i næste uge. Det er et særligt råd, der blev oprettet i 2002 for også at involvere Rusland i nogle af samtalerne i Nato.

- Mødet er også en mulighed for at tale om andre aspekter i forhold til Rusland, hedder det.

Der er opmarcheret titusindvis af russiske soldater ved Ukraines grænse. Spændingerne mellem Rusland og Vesten drejer sig sig i vid udstrækning om de tidligere sovjetrepublikkers frihed i forhold til russisk indblanding.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag