USA udsteder landets første kønsneutrale pas

For første gang har en amerikansk statsborger fået udstedt et kønsneutralt pas, hvor kønnet er opgivet som X

For første gang nogensinde er der blevet udstedt et amerikansk pas, hvor det ikke fremgår om indehaveren er mand eller kvinde. (Arkivfoto) Foto: Iuliia Stashevska/Ritzau Scanpix
For første gang nogensinde er der blevet udstedt et amerikansk pas, hvor det ikke fremgår om indehaveren er mand eller kvinde. (Arkivfoto) Foto: Iuliia Stashevska/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

USA har for første gang udstedt et kønsneutralt pas. Kønnet er i passet angivet som X i stedet for mand eller kvinde. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge USA's udenrigsministerium forventes det, at kønsneutrale pas vil blive bredere tilgængelige i 2022.

USA's særlige diplomat for LGBTQ+-anliggende, Jessica Stern, kalder udviklingen historisk. Ifølge hende kan passet for flere mennesker nu være i overensstemmelse med den virkelighed, som de lever i.

- Når en person får identifikationsdokumenter, der reflekterer deres sande identitet, lever vedkommende med større værdighed og respekt, siger hun.

Det står ikke klart, hvem der har fået udstedt det kønsneutrale pas, men tidligere har en borger sagsøgt den amerikanske regering for ikke at kunne få udstedt et pas med kønsangivelsen X.

Det var den amerikanske avis Los Angeles Times, der i 2016 kunne berette om Dana Zzym, som var blevet født med både mandlige og kvindelige kønsorganer, og som nægtede at angive sig som mand eller kvinde, da den pågældende skulle have et pas.

Også i Danmark er der fra politisk hold blevet diskureret kønsneutral dokumentation.

Allerede i 2012 foreslog De Radikale indførelsen af kønsneutrale pas. Ens køn skulle heller ikke længere fremgå af ens cpr-nummer.

Det blev dog ikke vedtaget, og i dag er det stadig sådan, at drengebørn ved fødslen bliver tildelt et ulige cpr-nummer, mens pigebørn bliver tildelt et lige cpr-nummer.

I 2014 blev det i Danmark muligt at ændre cpr-nummer, således at man for eksempel kan få et ulige cpr-nummer, selv om man er født som pige.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.