Annonce:
Annonce:

USA's udenrigsminister: - Lad jer ikke narre

Xi Jinpings besøg antyder, at Kina ikke mener, Rusland bør holdes ansvarlig for krig i Ukraine, siger Blinken

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er skeptisk over for det forslag til en afslutning på Ukraine-konflikten, som Kinas præsident har med sig til Moskva. Foto: Andrew Harnik/Ritzau Scanpix
USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er skeptisk over for det forslag til en afslutning på Ukraine-konflikten, som Kinas præsident har med sig til Moskva. Foto: Andrew Harnik/Ritzau Scanpix
Annonce:

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, er skeptisk over for den fredsplan, som Kinas præsident, Xi Jinping, har med sig under et besøg hos den russiske præsident, Vladimir Putin, i Moskva.

Det siger Blinken på en pressekonference mandag.

Der kan være tale om ren forhalingstaktik fra russisk side, mener han.

- Verden bør ikke lade sig narre af noget taktisk træk fra Rusland - med støtte fra Kina eller ethvert andet land - til at fastlåse krigen på landets egne betingelser, siger Blinken ifølge nyhedsbureauet AFP.

Xi Jinping indledte mandag et tre dage langt besøg i Moskva.

Det kommer, tre dage efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udsendte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

Annonce:

Med Xis besøg antyder Kina, at landet ikke mener, at Rusland bør holdes ansvarlig for de grusomheder, russiske styrker begår i Ukraine, siger Blinken videre ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Putins dagsorden: Tog Vesten fejl?

12-punkts plan
Forholdet mellem Xi og Putin følges tæt netop på grund af krigen.

Kina har fremlagt en bred 12-punkts plan, som landet håber kan føre til en løsning på Ukraine-krigen, samtidig med at forholdet til Rusland styrkes.

Fra ukrainsk side er enhver fredsaftale betinget af, at de russiske styrker forlader Ukraine. Det har den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, understreget flere gange.

Det er ventet, at Xi Jinping skal tale i telefon med Zelenskyj efter besøget i Moskva.

Gode naboer
Kineserne har gentagne gange affejet Vestens bekymringer om, at de har planer om at sælge våben til Rusland.

Men Kina har øget importen af russisk kul, gas og olie. Og landet ønsker et endnu tættere samarbejde på energiområdet.

Annonce:

Ved sin ankomst til Moskva mandag sagde den kinesiske præsident ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at 'Kina og Rusland er gode naboer og pålidelige samarbejdspartnere'.

Han sagde også, at Kina er klar til - sammen med Rusland - at beskytte verdensordenen baseret på folkeretten, skriver Tass og tilføjer:

- Den kinesiske præsident forventer, at besøget i Rusland styrker forholdet mellem Rusland og Kina og styrker det strategiske samarbejde.

Xi Jinping blev blandt andet modtaget af et orkester, da han mandag ved 13-tiden lokal tid (11-tiden dansk tid) landede i den internationale Vnukovo-lufthavn sydvest for Moskva.

Venner
Mens størstedelen af verdens mest magtfulde lande har fordømt den russiske invasion af Ukraine, har Kina været mere tilbageholdende.

Iagttagere peger på, at det med Xis besøg er vigtigt for Putin at påpege, at han på trods af de vestlige sanktioner ikke er isoleret internationalt.

Da Vladimir Putin mandag tog imod Xi Jinping, som han kalder sin 'kære ven', understregede han, at de to lande har mange fælles mål og opgaver forude.

- Jeg ved, at du personligt og alle vores kinesiske venner er meget opmærksomme på udviklingen i det kinesisk-russiske forhold, siger Putin ifølge Tass.

I februar sidste år - kort før invasionen af Ukraine - mødtes Xi og Putin i den kinesiske hovedstad, Beijing. Her slog de deres gode forhold fast.

De stod senest ansigt til ansigt i september ved et topmøde i organisationen Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Usbekistan.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: