3500 år gamle guldbelagte grave fundet i Grækenland

Gravene var foret med bladguld, som gravrøvere for længst har fået fingrene i

Arkæologerne fandt et guldvedhæng i gravene, som ligner Hathor, en egyptisk gudinde, som er de dødes beskytter. (Foto: University of Cincinnati)
Arkæologerne fandt et guldvedhæng i gravene, som ligner Hathor, en egyptisk gudinde, som er de dødes beskytter. (Foto: University of Cincinnati)

To store grave er blevet opdaget og udgravet ved den antikke by Pylos i det sydlige Grækenland.

Et hold arkæologer fra University of Cincinnati i den amerikanske delstat Ohio har været med til at udgrave de to gravkamre, som er omkring 3.500 år gamle. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se flere billeder fra udgravningerne.

Selvom gravene var blevet plyndret i antikken, har arkæologerne fundet tusinder af stykker bladguld, der engang forede gravkammeret.

Læs mere på Videnskab.dk: Unikt fund på vikingegravplads

Gravene var oprindelig bygget som bikube-lignende kupler, kendt som tholos, men er kollapset med tiden. Den største af de to grave var lidt under 12 meter i diameter, og den mindre grav var 8,5 meter.

De fyrstelige grave tegner et billede af akkumuleret rigdom og status, mener forskerne. Det indeholdt rav fra Baltikum, ametyst (smykkesten af kvarts-gruppen) fra Egypten, importeret karneol (også kvarts), og masser af guld.

Samtidig er gravene placeret på et smukt sted med kig ud over Middelhavet, på det sted hvor paladset tilhørende kong Nestor – kendt fra de berømte værker Iliaden og Odysseen – senere skulle både rejse sig og falde i ruiner.

Læs mere på Videnskab.dk: Se billederne: 2.500 år gammel keltisk fyrste udgravet i Frankrig

Det, der er interessant ved dette fund, er, at gravene er fra før den klassiske græske æra med Homers historier om Iliaden og Odysseen - de foregår først 700 år senere. Gravene er derfor fra en tidsperiode, som ikke er veldokumenteret. 

De nye fund vil være med til at ændre opfattelsen af Pylos.

- Hvis du kigger på et kort, er Pylos et øde område. Man skal krydse bjerge for at komme hertil, udtaler Sharon Stocker, én af arkæologerne fra University of Cincinnati, som står bag fundet.

- Men hvis du kommer fra havet, giver denne beliggenhed mere mening. Det er på vejen til Italien. Vi er ved at forstå, at dette er en meget central og vigtig placering på bronzealderens handelsrute, udtaler hun i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Kan man finde guld i Danmark?

Utroligt kæmpefund: 500 millioner år gamle fossiler er fundet i Kina

Opsigtsvækkende skibsfund giver græsk historiker ret efter 2.469 år

 

16 kommentarer
Vis kommentarer