3D-printere kan måske snart give dig et nyt look

Et nyt øre, en ny næse eller kæbe. 3D-bioprintere er et stort skridt på vejen mod at kunne skabe kunstige. En af verdens førende forskningsgrupper har netop fremlagt deres nyeste forskning

Foto: Gregers Tycho/Polfoto
Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Engang var der en lille dreng, der havde fået bidt sin næse af i et uheldigt møde med en stor hund. Dygtige læger havde lavet en protese og transplanteret hud fra hans baglår op i ansigtet.

Resultatet var imponerende: Et fint ar, der løb fra panden og ned under næsen, men ellers var der intet at se.

Ikke desto mindre var næsen jo ikke længere hans egen.

Hvis amerikanske forskere når helt i land med en ny teknologi, som indtil videre har været 10 år undervejs, vil det i fremtiden være muligt at hjælpe folk i tilsvarende situationer på en endnu mere imponerende måde: Ved simpelthen at printe en ny næse – en rigtig næse, vel at mærke. Det skriver Videnskab.dk.

Forskergruppens nyeste resultater er udgivet i tidsskriftet Nature Biotechnology.

Læs mere på Videnskab.dk: 3D-printer skal bygge et hjerte

Kombinerer det bedste fra flere verdener
Den såkaldte 3D-bioprinter er et stort skridt på vejen hen imod at kunne skabe individuelt tilpassede reservedele til den enkelte patient – og den kombinerer det bedste fra flere forskningsfelter, fortæller stamcelleforsker Trine Fink fra Aalborg Universitet:

- Det er ikke en helt ny tankegang, men det er udført på en bedre måde, end vi har set tidligere. De tager det bedste fra flere verdener og sætter det sammen.

- Denne her forskergruppe med Antony Atala i spidsen er blandt de helt store, og en af deres styrker er netop, at de har eksperter inden for forskellige felter.

Læs mere på Videnskab.dk: Så vilde er 3D-printere nu

3D-teknologi giver os nye muligheder
3D-bioprintere er maskiner, der udskriver celler i lag i et bestemt mønster – eksempelvis et øre eller en næse – med det formål at skabe funktionelt væv eller organer.

Den nye 3D-bioprinter vil i teorien kunne udskrive et hvilket som helst slags menneskeligt væv, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Selvom der er behov for mere forskning og udvikling, før sådant væv kan være egnet til transplantation til patienter, »overvinder det nye system adskillige tekniske hindringer for at nå dette mål,« skriver de.

Den danske lektor Jens Vinge Nygaard, som ikke har været involveret i det nye studie, er enig i, at studiet giver en god indikation af de store muligheder, der ligger i 3D-bioprint.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Alle kommer til at have en 3D-printer i køkkenet i fremtiden

Den amerikanske forskergruppe, som har skabt den nye 3D-bioprinter, er nogle af de førende på feltet og har publiceret mange studier om 3D-bioprint. Du kan se hovedforfatteren Anthony Atala fortælle, hvor langt vi er nået på feltet generelt, i en Ted Talk i videoen nedenfor.

'3D-print-teknologier får meget opmærksomhed i disse år og med god grund, fordi teknologien giver os nye muligheder for, hvad vi kan skabe i laboratorierne. Dette illustreres meget fint i Atala's artikel, som trækkerne linjerne op for, hvad vi kan forvente os af fremtiden, når vi får styr på, hvordan biomaterialerne skal arbejde sammen med cellerne og kroppen', skriver Jens Vinge Nygaard, som arbejder ved Institut for Ingeniørvidenskab hos Aarhus Universitet, i en e-mail til Videnskab.dk.

Se en video af processen på Videnskab.dk.
 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Neandertal-sex påvirker din risiko for depression og sygdomme

Hvordan fungerer Videnskab.dk?

Pauser forbedrer skoleelevers præstationer