Åh nej! Ny bjørn kan betyde, isbjørnen uddør

Ifølge forskerne er 'iszlybjørnene' - en hybrid mellem en grizzlybjørn og en isbjørn - kommet for at blive. Men varsler de isbjørnenes endeligt, eller er de starten på en ny bjørne-art?

Isbjørnen er truet på grund af en ny bjørn. (Foto: Colourbox)
Isbjørnen er truet på grund af en ny bjørn. (Foto: Colourbox)

Hils på 'iszlybjørnen'. En iszly er en hybrid mellem den hvide isbjørn og den store, gråbrune, nordamerikanske grizzlybjørn, som lever på isen i de nordlige polarområder. Det skriver Sciencenordic.com ifølge Videnskab.dk.

Siden jægere for første gang skød en iszly i 2006, er de bemærkelsesværdige bjørne med det ejendommelige udseende dukket op flere steder i Canadas arktiske region.

Med deres cremefarvede til helt lysebrune pels, kløer, der ikke kan trækkes ind, isbjørnens spidse snude og grizzlyens brede muskuløse skuldre ligner bjørnene både deres mor og far.

På Videnskab.dk kan du se billeder af den nye, spøjse iszlybjørn.

- Vi har længe vidst, at en hybrid mellem isbjørne og grizzlybjørne var en mulighed. Vi ved fra europæiske zoo-studier, at man kan tage en han og en hun fra hver art og hybridisere dem, og at deres afkom er i stand til at få unger, forklarer Andrew Derocher fra University of Alberta i Canada ifølge Videnskab.dk. Han studerer isbjørnepopulationerne i Canadas arktiske region og i Hudson Bay.

Klimaændringerne er tildels ansvarlige for bjørne-hybridens opdukken. Isbjørne, der lever og jager på den stadigt svindende arktiske havis, bliver tvunget på land i løbet af forårets og sommerens parringssæson.

På samme tid kommer grizzly-hannerne ud af deres hi og strejfer ind på isbjørnenes territorier, når de ekspanderer deres levesteder.

Og resultatet er, at de to arter mødes og parrer sig, fortæller Derocher.

Læs også på Videnskab.dk: Populære hundefilm påvirker dit valg af vovse

Nogle af de seneste iszly-observationer er andengenerations-hybrider med overvejende grizzly-DNA.

- Når jeg siger hybrider, refererer jeg til halvt isbjørn og halvt grizzlybjørn. Men jeg kender til fire individer, som er 3/4 dele grizzly og 1/4 isbjørn. Nu ser vi så den næste generation, som er 3/4 grizzly, fortæller Derocher til Sciencenordic.

Grizzly-DNA'ens dominans bekymrer både Derocher og Lorenzen, som foreslår, at isbjørnenes unikke, genetiske egenskaber, der gør dem i stand til at leve på isen og overleve på en meget fedtholdig kost bestående hovedsagligt af sæler, kan gå tabt på grund af den dominerende grizzly-bestand, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Fem sekunders-reglen: Må man spise mad, der har været på gulvet?

Indtil videre bliver iszlybjørnene betragtet som en videnskabelig kuriositet, men de får mere og mere opmærksomhed i takt med, at antallet af dem stiger.

- Det store spørgsmål er nu, hvordan disse hybrider lever, fortæller Derocher. Og det kan vi i øjeblikket kun gisne om.

Men både Lorenzen og Derocher svarer nej til spørgsmålet, om vi kan forvente at se en ny bjørne-art i den nærmeste fremtid.

- Det tager noget i retning af et par hundrede tusind år, før en ny art opstår. Det kommer ihvertfald ikke til at ske i vores levetid, slutter Lorenzen med at fastslå.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ultrasjælden 'vampyr-hjort' set for første gang i årtier

Din guide til sex i naturen

Pokkers: Penis falder af efter sex