Årets julegave kan ruinere dig

Droner er et populært julegave ønske, men det kan ende med en gigantisk økonomisk lussing, hvis maskinen styrter ned og rammer et menneske. Læs her hvordan du tjekker at din forsikring dækker

Dronen er et populært julegaveønske, men tjek lige forsikringen før du køber. (Foto: PR Foto).
Dronen er et populært julegaveønske, men tjek lige forsikringen før du køber. (Foto: PR Foto).

Fra at være et særsyn på himlen er droner blevet mere og mere almindelige og det skorter heller ikke på gode tilbud på de flyvende maskiner i både jule-kataloger og i tilbudsmails.

I dag kan man erhverve sig en drone fra omkring 3000 kroner og det gør den fjernstyrede robot til en populær julegave, der er på ønskelisten i mange danske hjem.

Før man investerer i en flyvende julegave til kæresten, børnene eller sig selv, er der dog god grund til på forhånd at sikre sig, at forsikringen dækker, hvis uheldet skulle være ude og dronen styrte ned og eks beskadige en bil, eller andre genstande.

Droner åbner for nye vinkler. (Foto: Lars Plougmann, Flickr) Elektronik Nu kommer GoPro-dronerne

Ellers kan det hurtigt ende med at blive en ekstraordinær dyr oplevelse, for droner er som oftest undtaget på almindelige indbo-, ansvars- og elektronikforsikringer

- Skulle dronen ulykkeligvis falde ned og ramme et menneske, kan erstatningen tilfælde af tab af erhvervsevne, løbe op i flere millioner kroner. Den bliver individuelt beregnet ud fra alder, erhverv, indtægt mv., fortæller Birgitte Ringbæk, der er presseansvarlig hos If Skadeforsikring.

Lidt paradoksalt slipper man typisk billigere, hvis det går helt galt og et menneske bliver ramt af en drone og dør af skaderne:

- Skulle dronen ulykkeligvis ramme et menneske og slå personen  ihjel, er der tale om en uagtsom handling og erstatningen vil typisk være 50.000 - 75.000 kr. til de efterladte, forklarer Birgitte Ringbæk, der opfordrer alle håbefulde drone-købere til nøje, at gå deres forsikring igennem:

- Du skal kigge i din indboforsikring. Under den er der en kolonne, der hedder ansvarsdækning. Der står hvad forsikringen dækker og hvad der er undtaget. Hvis du nøjes med at kigge under indbo kan der faktisk godt stå, at forsikringen dækker flyvende objekter, men det er vigtigt, at kigge under selve ansvarsdækningen. Det er her man kan se om man er dækket, hvis dronen smadrer en bil, eller gør skade på dyr eller mennesker.

(Foto: AP) Samfund USA: Droner tæt på kollision med passagerfly

- Det kan nemlig blive rigtig dyrt. De fleste steder står der, at flyvende objekter er undtaget fra forsikringen, konstaterer Birgitte Ringbæk, der har flere løsninger på problemet:

- Man skal ringe til sit forsikringsselskab og spørge, hvis man er i tvivl. Der er faktisk nogen forsikringsselskaber, der dækker ansvars-delen på en drone.

- Andre forsikringsselskaber kan tilbyde at tegne en særskilt ansvarsforsikring på dronen. Man skal sige, at det er til hobby-brug og så får man en pris på det. Der findes også modelflyvnings foreninger,  som man kan melde sig ind i.  Så får man en en ansvarsforsikring sammen med medlemskabet. Sådan et medlemskab koster typisk omkring 700 kroner om året.

Se også: Ikke kun legetøj: Droner kan skabe 100.000 nye job

0 kommentarer
Vis kommentarer