Abefest: Chimpanser drikker sig også stive

Chimpanser er vilde med palmevin og bliver fulde ligesom mennesker, viser et nyt adfærdsstudie i Vestafrika

(Foto: Morten Langkilde)
(Foto: Morten Langkilde)

Enhver kan komme til at trænge til en lille én, og det gælder tilsyneladende også for menneskets nærmeste nulevende slægtninge, chimpanserne.
Forskere har nemlig gentagende gange observeret chimpanser fra den vestafrikanske landsby Bossou i færd med at fulde sig i den gærede saft fra et palmetræ,
skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.
-Jeg blev fascineret af denne adfærd. For at høste palmevinen, må Bossous chimpanser bruge et værktøj af blade som en svampe-agtig drikkebeholder,« fortæller biologisk antropolog, dr. Kimberley Hockings fra Oxford Brookes University i England, der er hovedforfatter på det nye studie.

Se forskernes videooptagelser af de fulde aber på Videnskab.dk
Forskerne så i alt 51 tilfælde, hvor 14 forskellige chimpanser brugte bladsvampe til at drikke den gærede palmesaft, der havde et gennemsnitligt alkoholindhold på mellem 3,1 og 6,9 procent.
-Denne nye brug af elementær tekonologi viser endnu engang, hvor kløgtige og driftige menneskets nærmeste nulevende slægting er, siger Kimberley Hockings.
Chimpanserne drak ofte op til en liter palmesaft ad gangen, og hannerne stod for 34 ud af de 51 tilfælde af drikkeriet. En enkelt han var særligt tørstig og stod alene for 14 tilfælde af druk.

Læs også hos Videnskab.dk: Se en panda stå på hænder, mens den tisser
Nogle af chimpanserne virkede fulde efter at have drukket vinen, fortæller forskerne. I et af tilfældene lagde chimpanserne sig ned for at hvile sig øjeblikkeligt efter at have drukket palmevin.
-Ved en anden lejlighed, efter at have drukket palmevin, virkede en voksen han-chimpanse til at være særligt rastløs, og imens de andre chimpanser gjorde sig klar til at lægge sig i deres reder, brugte han en ekstra time på at bevæge sig fra træ til træ på et ophidset måde, fortæller Kimberley Hockings.
Forskerne gjorde deres observationer i perioden fra 1995 til 2012, men det er først nu, at de har publiceret deres opdagelse af, at chimpanserne drikker sig fulde.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Se spektakulært billede af Danmark - taget fra rummet
Fup-forsker: Jeg snød millioner til at tro, at chokolade slanker
Se grafik over vikingernes rejser

8 kommentarer
Vis kommentarer