Abemennesker brugte redskaber før mennesker

Undersøgelser af abemenneskers håndknogler peger på, at vi har undervurderet vores forfædres evner. Knoglernes indre strukturer tyder på, at de kan have brugt stenredskaber, hvilket har været afgørende for vor evolution

Vores primitive forfædre, abemenneskene, var måske ikke så primitive endda.

Et nyt studie af deres håndknoglers indre opbygning tyder på, at de brugte stenredskaber allerede for over tre millioner år siden. Det er længe inden, menneskeslægten Homo opstod, skriver Videnskab.dk.

- Vi kan se, at australopithecinerne brugte hænderne på en meget menneskelig måde, som stemmer overens med redskabsbrug, siger palæoantropologen Matthew M. Skinner ved University of Kent i England, der har ledet studiet.

Forskerne har brugt moderne røntgen-teknologi, kaldet CT-scannere, til at undersøge knoglernes indre struktur. Det er første gang, at man så grundigt har kortlagt de indre strukturer af knoglerne, der til forskel fra knoglernes ydre skal formes af, hvordan det enkelte individ igennem sit liv bruger hånden og dermed belaster knoglen.

Se selv røntgenbilleder af abemenneskenes og andre forfædres håndknogler på Videnskab.dk

Abemenneskenes håndknoglers indre strukturer vidner for eksempel om, at abemenneskene har brugt deres fingre som en pincet på samme måde som os mennesker, og på den måde har de kunnet manipulere genstande meget præcist. De har også evnet et anden karakteristisk menneskeligt greb, kraftgrebet, som vi bruger, når vi eksempelvis knuger en tennisbold.

- Man kan jo ikke sige, at det her er det endegyldige bevis på, at der så har været redskabsbrug, men der er nu så mange ting, som peger i den retning, så jeg mener ikke, at der kan være så meget tvivl, siger Peter Kjærgaard, der er professor i evolutionsstudier ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Brugen af stenredskaber ses som afgørende for vores evolution, fordi de gav adgang til energirigt dyrekød og fedt, der har næret væksten af vores store energikrævende hjerner. Siden forskere i 2010 fandt gamle dyreknogler med skæremærker i Etiopien, har det været diskuteret, om abemennesker skar kød af dyreknogler med stenknive. Det billede støtter det nye studie af abemenneskenes håndknogler op om.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Abe bevæger robot-arm med tankerne

Gibbonaber på helium synger som sopraner

Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

0 kommentarer
Vis kommentarer