Amerikansk rumkapsel er koblet til rumstation

Rumkapsel, der kun har en dukke om bord, er nået sikkert frem til rumstation og dens tre astronauter

Dragon koblede succesfuldt sammen med ISS. Foto. NASA
Dragon koblede succesfuldt sammen med ISS. Foto. NASA

En ubemandet rumkapsel er søndag ved middagstid blevet koblet sammen med rumstationen ISS, oplyser den amerikanske rumfartsadministration, Nasa.

Rumkapslen 'Crew Dragon', der blev opsendt af rumfartsselskabet SpaceX lørdag, vender efter planen tilbage til Jorden på fredag. Til den tid vil den have været forbundet med rumstationen i fem døgn.

Opsendelsen af SpaceX's 'Crew Dragon' er en generalprøve for Nasa forud for opsendelsen af to astronauter senere på året.

Den private virksomhed SpaceX har tidligere sendt flere lastfartøjer til ISS. Men 'Crew Dragon' er den første kapsel, der er bygget til at fragte mennesker - og den første, der selv har kunnet koble sig til ISS uden hjælp fra rumstationens robotarm.

Rumstationen er i kredsløb om Jorden i omkring 400 kilometers højde med en hastighed på 28.000 kilometer i timen. Det betyder, at den når omkring planeten på 90 minutter.

Rumkapslen var to gange rundt om Jorden, efter at den blev opsendt fra Kennedy Rumfartscenter ved Cape Canaveral i Florida lørdag formiddag (dansk tid).

Der befinder sig et mandskab på tre personer på rumstationen - amerikaneren Anne McClain, russeren Oleg Kononenko og canadieren David Saint-Jacques.

Om bord i rumkapslen er der kun en dukke ved navn Ripley. Den er iført rumdragt og sidder ved et vindue. Der er påsat sensorer på dens hoved, hals og rygrad, da den bliver udsat for de kræfter, som et menneske udsættes for på en rumrejse.

Dukken er navngivet efter den person, som skuespilleren Sigourney Weaver spiller i Alien-filmene.

- Denne mission har en helt afgørende betydning. Vi er på tærskelen til igen at sende amerikanske astronauter ud i rummet i amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden rumfærgeprogrammet blev indstillet i 2011, sagde administrator Jim Bridenstine fra Nasa lørdag.

Nasa-astronauterne Doug Hurley og Bob Behnken fulgte opsendelsen fra Cape Canaveral. De vil senere i år blive sendt ud i rummet for at teste 'SpaceX Demo-2'.

SpaceX blev skabt i 2002 af Elon Musk, der er bedst kendt for at stå bag elbilfabrikanten Tesla.

USA pensionerede for otte år siden sin sidste rumfærge, og siden har Nasa været afhængig af russiske Sojuz-fartøjer for at få astronauter sendt op til rumstationen.