Amerikansk undersøgelse sår tvivl om håndsprit

Et par gedigne pump på håndspritten, inden du spiser frokost i kantinen, er vel kun sund fornuft? Faktisk ikke, viser forskning. Håndsprit indeholder nemlig ofte skadelige stoffer

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

NB: Denne artikel er baseret på amerikansk forskning og amerikanske forhold. Triclosan og triclocarban bliver ikke benyttet i Danmark, og derfor er der ikke de samme problemer med håndsprit her i landet.

Festivaler, hospitalsbesøg og jordomrejser har (mindst) én ting til fælles: håndsprit.

Men selvom den antibakterielle gel ofte tages i brug bakteriefyldte omgivelser, viser stadig mere forskning, at den faktisk er forbundet med flere ulemper end fordele. Det skriver arstechnica.com ifølge Videnskab.dk.

Forskere beretter nemlig, at de udbredte antibakterielle stoffer fundet i håndsprit og antibakteriel sæbe, især triclosan og triclocarban, kan øge risikoen for infektioner, forstyrre tarmfloraen og anspore bakterier til at blive resistente over for ordineret antibiotika. Samtidigt er håndsprittens fordele begrænsede. Disse stoffer er blevet forbudt i Danmark.

Læs også på Videnskab.dk: Er flour i tandpasta farligt?

Det er især triclosan, som forskere finder mere og mere skidt på. Antibakterien bruges ikke kun i håndsprit og sæbe, men også i shampoo, tandpasta, kosmetik, rengøringsmidler og meget mere. Triclosanen har nemt ved at trænge ind i kroppen ved indtagelse, fra eksempelvis tandpasta, eller gennem huden fra håndsprit eller kosmetik.

I et studie, publiceret i tidsskriftet American Society for Microbiology i 2014, fandt forskerne triclosan-besatte bussemænd hos 37 ud af 90 voksne, svarende til 41 procent.

Et andet studie publiceret i tidsskriftet Encocrine Society i 2013 viste, at rottemødre der blev udsat for triclocarban, som også er i håndspritten, videregav kemikalierne til deres unger, skriver Videnskab.dk.

Og det er ikke kun menneskekroppen, som skades af stofferne i håndsprit og antibakterielle sæber. Miljøet rammes også.

Læs også på Videnskab.dk: Håndtørrere spreder bakterier i stor stil

To studier publiceret i tidsskriftet Environmental Science and Techonology i 2014 viste, at både triclosan og triclocarban forstyrrer de mikrobielle samfund, der nedbryder spildevand og i nogle tilfælde saboterer deres evne til at 'fordøje' slammet. Det kan gå ud over vandløb, dyre- og planteliv og i sidste ende mennesker.

Triclosan og triclocarban kan dog slå bakterier ihjel under håndvaske, som er længere end de få sekunder, de fleste typisk har hænderne under vandhanen. Det betyder, at eksempelvis hospitalslæger, som vasker deres hænder meget grundigt inden operationer, stadig kan få glæde af håndspritten.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad er bussemænd lavet af?

Skal man svede for at forbrænde fedt?

Kan babyer kommunikere med tegnsprog?

40 kommentarer
Vis kommentarer