Andreas mor: Nu husker du at ringe hjem, ikke?

Andreas Mogensen er ankommet til Den Internationale Rumstation, og han har allerede sagt hej til sin familie

For første gang nogensinde blev der talt dansk i rummet, da Andreas Mogensen og hans to kolleger Sergei Volkov og Aidyn Aimbetov lige var ankommet til Den Internationale Rumstation, ISS, her til eftermiddag.

Og selv om der var en smule forsinkelser på de søde hilsner, var det en rørende samtale, Andreas Mogensen havde med sin bror, Niels Mogensen, og mor, Lisa Bjerregaard.

- Du skal bare vide, at det var en af de fedeste oplevelser at se dig tage af sted i den raket, sagde broderen, Niels Mogensen, og spurgte, hvordan det var, da raketten steg af sted i onsdags.

- Det var en ubeskrivelig følelse, da raktten startede. Selv om vi har vinduer, kan vi ikke se det. Vi hørte bare lyden. Først efter tre minutter kunne vi se ud af vinduet. Det er en underlig følelse at være af sted og ikke kunne se raketten flyve op, svarede Andreas Mogensen med et kæmpe smil på læben fra ISS.

Fra drengedrøm til virkelighed: Andreas er Danmarks første astronaut

Bliver morbror lige nu
Moderen, Lisa Bjerregaard, havde også en lykkelig besked til sin søn i rummet.

- Er det ikke fantastisk, at det sker samme dag? Irene er i fødsel lige nu, sagde Lisa Bjerregaard.

- Jo, det er da fantastisk, svarede astronaut-sønnen.

Moderen ville gerne vide, hvordan Andreas Mogensen har det nu, og ikke mindst hvordan hans ben har det efter så lang tid undervejs. Andreas Mogensen var jo 51 timer om at rejse til ISS med sine kolleger i Soyuz.

- Jeg har det fint, og det er dejligt at kunne strække benene, sagde Andreas Mogensen.

Sådan går astronauter på WC i vægtløs tilstand

Husk at ringe hjem
Inden opkaldet mellem familien og Andreas Mogensen var slut, nåede moderen, Lisa Bjerregaard, lige at minde Andreas Mogensen om noget.

- Jeg glæder mig rigtig meget til, du kommer hjem igen. Husk nu at ringe, når du er nede, sagde moderen.

Andreas Mogensen svarede:

- Ja, ja, det skal jeg nok.

Derudover nåede han at sende en hilsen og stor tommelfinger op til sin hustru, Cecilie, og datter, der har fulgt sammenkoblingen fra København.

Så meget tjener Astro-Andreas

Første dansker i rummet
38-årige Andreas Mogensen er den første danske astronaut nogensinde. Han blev optaget på ESA's astronautuddannelse sammen med fem andre i 2009 efter en et år lang udvælgelsesproces, hvor 8500 andre havde sendt en ansøgning.

I sommeren 2013 fik Andreas Mogensen tilbuddet om at tage på denne mission, Iriss-missionen, som har til hovedformål at udskifte et fartøj for andre astronauter, der rejser hjem fra ISS i marts næste år.

Derudover skal Andreas Mogensen foretage en række forsøg, inden han drager mod jorden igen 12. september i år. Blandt andet skal han teste en ny rumdragt og undersøge, hvor meget mere radioaktivt stråling, man er udsat for i rummet.

Inden afrejse blev han også scannet fra top til tå, for at man efter rejsen kan sammenligne med, hvor meget muskelmasse han har tabt, og hvordan hans knogler og organer har reageret på at være vægtløse. Den viden er utrolig nyttig i lægevidenskaben - for eksempel til at blive klogere på, hvad der sker, når patienter er sengeliggende i en længere periode.

Så farlig er Astro-Andreas' rumrejse