Arkæologer: Stonehenge er et genbrugsmonument

Britiske arkæologer mener nu, at Stonehenge blev flyttet 250 kilometer

Følg Videnskab

At Stonehenge i virkeligheden skulle stamme fra Wales, har der været tale om siden det niende århundrede. Troldmanden Merlin ledede ifølge en legende mænd til Irland for at trække en stencirkel ved navn ’Kæmpernes Dans’ hjem til England. 

Et nyt fund tyder på, der ikke er tale om den rene fantasi, skriver den britiske avis The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Dengang var Wales nemlig irsk territorium.

Arkæologer har fundet tegn på, at en gigantisk stencirkel var opstillet i Wales for cirka 5.000 år siden, op mod 400 år inden Stonehenge blev opført nær dét, der i dag er Salisbury.

Læs mere på Videnskab.dk: Større end Stonehenge: Enorme, underjordiske skakter fundet i England

- Jeg har forsket i Stonehenge i 20 år, og det her er det mest interessante fund, vi nogensinde har gjort, siger en begejstret professor i arkæologi ved University College London, Mike Parker Pearson, til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Hvor stencirklen angiveligt stod, er der stadig fire kampesten, hvoraf tre nu ligger ned. Mike Parker Pearson og hans team mener, at kampestenene meget vel kunne være den første udgave af det ældgamle monument.

Stenene er placeret på en cirkelrund høj med en diameter på 110 meter, der er identisk med højen omkring Stonehenge. Den er tilmed placeret på en linje, der fanger midsommer-solopgangen, helt som Stonehenge er kendt for at gøre det.

Læs mere på Videnskab.dk: Vilde skanninger: Hemmelighederne under Stonehenge afsløret

Rundt om højen har arkæologer fundet store stenhuller, der følger cirklen rundt. Én af dem matcher det særegne tværsnit på en Stonehenge-kampesten som en ’nøgle i en lås’, mener arkæologerne.

Fundet understøtter en anden og mere pålidelig teori, som stammer tilbage fra forrige århundrede, hvor geologen Herbert Thomas mente, at Stongehenges blåspættede kampesten kom fra Preseli-bakkerne i Wales.

Det er kun et stenkast fra det sted, hvor forskerne fandt sporene fra stencirkel-monumentet.

- Hvordan vil du ellers forklare, at stenene kommer fra en række stenbrud 250 kilometer væk i fugleflugt, hvis der ikke var en form for sammenhæng? Det slog mig, at der selvfølgelig må have været en stencirkel, siger Parker Pearson til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Forskere finder gigantisk og mystisk masse under kæmpe krater på Månen

Hvordan blev pyramiderne bygget?

Danskere finder nye beviser for tidligt liv på Jorden

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind