Arkæologisk guldgrube: Fund af middelaldermark pløjer op i fortiden

Begejstrede arkæologer er netop nu i gang med at udgrave en mark i Vendsyssel, som de mener stammer fra middelalderen. Udgravningen af den gamle mark kan være med til at afdække, hvordan fortidens landskab så ud

I klitområderne ved Hirtshals er arkæologer i fuld gang med at udgrave en middelaldermark. Arkivfoto: René Schütze
I klitområderne ved Hirtshals er arkæologer i fuld gang med at udgrave en middelaldermark. Arkivfoto: René Schütze

I Vendsyssel er arkæologerne travlt beskæftiget med at udgrave og undersøge en mark, der længe har ligget gemt væk under Hirtshals’ sandede klitter. En mark, som ser ud til at stamme fra middelalderen, skriver Videnskab.dk, som viser de flotte billeder fra udgravningen.

Opdagelsen af marken vil ikke kun kunne fortælle arkæologerne om, hvilken type plov der blev benyttet, og hvilke afgrøder man såede. Den vil også være med til at give et indblik i, hvordan landbrugslivet så ud i Vendsyssel på den tid.

- Det er rigtig spændende det her. Ikke bare fagligt, men også administrativt, da vi nu ved, at det er et område, vi skal være opmærksomme på, når der bliver bygget nyt, siger Sidsel Wåhlin, som er udgravningsleder og museumsinspektør for Vendsyssel Historiske Museum.

Læs mere på Videnskab.dk: Middelalder-skeletter fortæller barsk historie om vores forfædre

- Vi ved ikke præcis, hvor gammel marken er, men vi kan se, at de marksystemer vi har fundet, må stamme fra middelalderen, hvis ikke fra tidligere end det. I 1700- og 1800-tallet henlå området som sandklit og uopdyrket hede. Vores mark er derfor ældre end det.

- Vi har taget prøver for at se, hvor meget marken har været gødet, så vi kan se, hvor meget den har været brugt, og hvad den har været brugt til. Vi har ikke så god viden om marksystemer og landskaber fra den tid, og om hvordan landskabet så ud i den ældre middelalder i Vendsyssel. Men den mark, vi har fundet, vil kunne fortælle os om landbrugssystemet, og om hvordan landskabet var dengang, siger Sidsel Wåhlin.

Læs mere på Videnskab.dk: Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

Andre artikler på Videnskab.dk:
Orm åler sig ud af kroppen på en død edderkop:
 

Kan eksperimentel ebola-medicin gøre mennesker til zombier?
 

For mere ny viden: tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her

19 kommentarer
Vis kommentarer