Kviksølv slog ikke Tycho Brahe ihjel

Tycho Brahe døde ikke af kviksølvforgiftning. Det konkluderer et dansk-tjekkisk forskerhold, der siden 2010 har undersøgt den danske astronoms død.

(Foto: Mads Nissen)
(Foto: Mads Nissen)
Følg Videnskab

Mysteriet omkring den verdensberømte danske astronom Tycho Brahes pludselige død i 1601 er godt på vej til at blive opklaret. Et dansk-tjekkisk forskerhold har netop aflivet den hårdnakkede teori om, at Tycho Brahe døde af kviksølvforgiftning.

Forskerholdet har i årevis undersøgt Tycho Brahes død, og for præcis to år siden åbnede de under stor pressebevågenhed den danske astronoms grav i Tyn-katedralen i Prag. Her tog de prøver af hans hård, knogler og tænder.

- Ud fra de kemiske analyser af knoglerne ser det faktisk ud til, at Tycho Brahe slet ikke har været udsat for kviksølvsbelastning ud over det normale i de sidste fem til 10 år af sit liv, fortæller Kaare Lund Rasmussen fra forskerholdet i en pressemeddelelse.

Dermed er myten om, at Tycho Brahe enten blev forgiftet med kviksølv eller selv brugte grundstoffet som medicin aflivet. Tycho Brahe døde den 24. oktober 1601 efter 11 dages sygdom.

En anden af myterne omkring astronomen, nemlig at hans næseprotese var lavet af sølv, er ligeledes blevet afkræftet af forskerne.

- Ved genåbningen af graven i 2010 tog vi et lille stykke knogle af næsen for at undersøge den kemiske sammensætning, siger arkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.

- Undersøgelserne viser overraskende, at protesen ikke, som hidtil antaget, var fremstillet af ædle metaller. Kemikerne fandt derimod, at der i grønfarvningen var spor efter lige dele kobber og zink, der tyder på, at protesen var lavet af messing.

Tycho Brahe mistede sin oprindelige næse under en fægteduel i 1566.

Mens forskerne havde adgang til Tycho Brahes skelet i Prag i november 2010, benyttede de også lejligheden til at CT-skanne hans knogler. Forskerne håber, at de på baggrund af skanningerne og analyser vil kunne rekonstruere Tycho Brahes ansigt.

/ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind