Kænguruerne i zoo fik målt prutter

Kænguruerne i Københavns Zoo blev sat i lufttætte kasser, så forskere kunne måle indholdet af deres prutter.

(Foto: Jens Dreisling/POLFOTO)
(Foto: Jens Dreisling/POLFOTO)

Danske forskere har kastet sig interesseret over tarmgasserne fra otte af de brunhalsede kænguruer, der til daglig hopper rundt i Zoologisk Have i København. Det skriver Videnskab.dk.

Igennem længere tid har videnskabens folk nemlig været overbeviste om, at kænguruers prutter kunne hjælpe os i kampen mod den globale opvarmning.

Man har hidtil troet, at kænguruer i modsætning til køer næsten ikke producerer metangas – der er en drivhusgas, som bidrager meget mere til den globale opvarmning end CO2.

Derfor tænkte forskere, at man kunne overføre kulturen fra kænguruers maver til køers. På den måde kunne vi redde verden fra køernes metan-udslip.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Kænguruer blev sat i gas-kasser
Kænguruerne blev hver for sig placeret i en stor kasse i 24 timer.

Kassen havde et udluftningssystem, som pumpede ren atmosfærisk luft ind til den lille kænguru.

Derefter kunne man måle hvor stor koncentrationen af ilt, CO2 og metan var, i den luft man transporterede ud af kassen.

- Ved at følge koncentrationen over 24 timer kunne man se, at der kom nogle udsving i metankoncentrationen. De udsving stammer højst sandsynligt fra prutter, siger havens dyrlæge Mads Bertelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

Kænguruprutter indeholder meget lidt drivhusgas
Det har længe været forskernes håb at finde pungdyrenes hemmelighed bag de metanfrie prutter, for at se om den fordelagtige mavekultur kunne overføres til kvægavlen.

Og selvom myten om at kænguruer ikke producerer metan, nu er aflivet, så har forsøget ikke været forgæves.

Kænguruprutter indeholder nemlig kun mellem en tredjedel og en fjerdedel metan i forhold til køernes bøvser, afhængig af hvad de får at spise.

Læs mere på Videnskab.dk: På jagt efter den Mongolske Dødsorm (http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/pa-jagt-efter-den-mongolske-dodsorm)

- Kænguruerne fordøjer foderet i deres maver uden at producere metan i deres maver. Det kan måske udnyttes, siger Jørgen Madsen.

Han fortæller, at de netop har analyseret kænguruernes mikroorganismer fra maven. Nu vil de sammenligne dem med mikroorganismer fra køer og får.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Klimaforandringer tog livet af Maya-civilisationen

Hvorfor har hver familie sin egen lugt?

Staten snød med kussemønt

0 kommentarer
Vis kommentarer