Så klam bliver din krop når du dør

Døde mennesker bliver så stive, at man kan læne dem op ad en væg.

(Foto: Kristian Linnemann/POLFOTO)
(Foto: Kristian Linnemann/POLFOTO)

Hvad sker der med kroppen, lige når vi dør?

Det spørgsmål har Videnskab.dk stillet retsmediciner Steen Holger Hansen fra Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Han har været med til at obduceret hundredvis af afdøde og ved, at aller først slapper alle muskler i kroppen af. Det får blandt andet hagen til at falde ned mod brystet.

To til fire timer efter, at døden er indtrådt, sættes der gang i nogle kemiske processer i kroppen, der får alle muskler til at stivne.

Læs mere på Videnskab.dk: Bacon-tampon helbreder livsfarligt næseblod

Kæben er umulig at rokke
Dødsstivheden starter altid i ansigtet, hvor den låser kæben fuldstændigt fast i sin position, så det nærmest er umuligt at rokke den ud af stedet.

Selv en stor og stærk mand skal lægge alle kræfter i, for at lukke den afdødes kæber sammen igen.

I gamle dage har man forsøgt at forhindre kæben i at åbne sig ved at binde et tørklæde stramt om kæben og rundt om hovedet.

- De seneste år er man imidlertid begyndt at opfatte det som uetisk – i stedet kan man sætte en slags bøjle ind under hagen, fortæller Steen Holger Hansen.

Læs mere på Videnskab.dk: Du får dårligere helbred af rødt kød

Dødsstiv mand kan lænes op ad væg
I løbet af de efterfølgende timer breder dødsstivheden sig ned over kroppen og låser musklerne én efter én. Og omtrent ti timer efter er den afdøde stiv som et bræt.

- Dødsstivheden er så ekstrem, at den afdøde vil bevare sin stilling, selv om man løfter ham op fra en sofa og stiller ham op ad væggen, fortæller Steen Holger Hansen.

Læs mere på Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død

Stivheden kan fjernes med vold
Bøjer man f.eks. en arm eller et ben i den periode, hvor musklerne bliver gradvist mere stive, vil dødsstivheden blive brudt netop dette sted, men tiltage igen i den nye position.

Bryder man derimod dødsstivheden, efter at den har nået sit højeste, vil musklerne igen blive helt bløde. Og de vil ikke blive stive igen.

Selv hvis liget får lov til at ligge uforstyrret hen, vil dødsstivheden med tiden forsvinde, efterhånden som forrådnelsen sætter ind.

Læs meget mere om, hvordan en død krop udvikler sig på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Lille hund har forbløffende stor klitoris

Motion gør dig mere sund end et vægttab

Missil, rumraket eller ufo?

0 kommentarer
Vis kommentarer