Gør det ondt at blive ædt levende?

Et makabert videoklip viser en levende fisk, der mangler en del af kroppen. Den er der nemlig nogen, der spist. Spørgsmålet er, om fisken lider.

(Foto: H & J Wahlstrøm/POLNATURE)
(Foto: H & J Wahlstrøm/POLNATURE)

Millioner af mennesker har kigget på videoer på YouTube, der viser fisk blive spist, mens de stadig er levende og ligger og spræller på tallerkenen.

Spørgsmålet er, om de er den rene fusk – og hvis de ikke er, om fiskene så ikke lider helt vildt?

Se eksempler på de vamle videoer på Videnskab.dk

Peter Rask Møller, lektor på Statens Naturhistoriske Museum, er lidt af en fiskeekspert. Han kender allerede fænomenet med levende sushi og bekræfter, at fisk godt kan leve videre, selvom der er skåret stykker af dem.

Umiddelbart bryder han sig dog ikke om tanken om at få serveret levende fisk.

- Det kan godt lade sig gøre, men det er jo en form for dyrplageri, mener lektoren, som blandt andet forsker i akvatisk biologi og fiskefauna.

Læs også på Videnskab.dk: Har dyr følelser?

Han fortæller, at fiskearten er afgørende for, hvor længe den selv kan se på, mens den bliver fortæret.

- De allermest sejlivede fisk, som for eksempel karusser, kan man faktisk spise næsten halvdelen af, før de dør, vurderer Peter Rask Møller.

Varigheden af fiskens overlevelse afhænger også af, hvor på fiskekroppen man begynder sit måltid.

Fisk er sådan indrettet, at alle de vitale organer ligger oppe i bughulen. Derfor kan fisken miste en del kød, før det bliver fatalt for den.

- Faktisk ville man i vid udstrækning kunne sætte dem ud igen efter at have spist af dem, fortæller Peter Rask Møller.

Læs også på Videnskab.dk: Spørg en forsker om fisk og smerter – frem til 1. marts

- Visse fiskearter har en forsvarsmekanisme, der gør, at de kan tåle at få bidt for eksempel halen af. Men sådan en afbidt hale kan vokse sammen igen, og på den måde kan fisken reparere sig selv. Sommetider fanger man fisk, der ser temmelig særprægede ud, fordi de er kommet til skade i deres naturlige omgivelser.

Sætter man tænderne i nogle vitale organer eller vigtige blodkar, kan det godt blive fiskens endeligt. Og så betyder det selvfølgelig også noget, om fisken kan ånde – uden ilt dør den nemlig.

- Hvis fisk, der ånder gennem gællerne, skal overleve, er det vigtigt, at de bliver ved med at være fugtige, så de kan få tilført ilt fra luften gennem et tyndt lag vand i gællehuden, forklarer Peter Rask Møller og fortsætter:

- Men mange fiskearter kan også optage ilt gennem huden, og det medfører selvfølgelig, at de ikke kan få vejret, hvis huden bliver beskadiget. Det gælder blandt andet en lang række fladfisk.

Læs også på Videnskab.dk: Raw Food kan gøre dig alvorligt syg

Nogle fisk, for eksempel karper, kan faktisk holde sig i live i mange timer, hvis de er våde, tilføjer han.

Et spørgsmål, som mange nok sidder og brænder inde med, er: ’Lider fisken ikke helt enormt meget?’

Om det gør ondt på dyret eller ej, er jo et springende punkt, når det handler om det etisk rigtige eller forkerte i at spise det levende. Men faktisk er forskere uenige om, hvorvidt fisk kan føle smerte.

Læs også på Videnskab.dk: Massage gør fisk mindre stressede

I den ene ende af banen står en forsker, der i en artikel i et videnskabeligt tidsskrift har argumenteret for, at selvom fisk har smertereaktioner, så mangler de nervemæssige strukturer, der gør dem i stand til selve det at opleve smerte og dermed føle smerten på samme måde som os mennesker.

I den anden ende står blandt andre Peter Sandøe. Han er formand for Det Dyreetiske Råd og professor i bioetik på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han er på det hold, der tror på, at fisk oplever smerte som noget ubehageligt.

Læs også på Videnskab.dk: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Han bygger blandt andet sin vurdering på forsøg udført af adfærdsforskere. Disse forsøg har vist, at fisk kan lære at ændre adfærd på baggrund af smertefremkaldende oplevelser.

Fisk kan for eksempel lære at holde sig fra en bestemt slags madding, hvis de én gang er blevet fanget af en krog med netop den madding.

Og så har nogle fisk vist sig at reagere positivt på smertestillende medicin efter at være blevet påført skader, som for os ville være smertevoldende.

- Men det er selvfølgelig meget svært at bevise, at fiskene føler smerte og ikke bare har en adfærd, som om de gør det, konstaterer Peter Sandøe og tilføjer, at det også kan have konsekvenser for ens opfattelse af andre dyr, hvis man når til den konklusion, at fisk ikke kan føle smerte.

- For hvis fisk ikke kan føle smerte, hvad så med hunde, katte og grise? De argumenter for, at fisk ikke kan opleve smerte, som henviser til, at fiskehjerner adskiller sig fra vores, kan tilsyneladende udvides til også at være argumenter for, at hunde, katte og grise heller ikke kan opleve smerte.

- Der er faktisk en hollandsk biolog, som med basis i sådanne argumenter har forsvaret, at det kun er mennesker og menneskeaber, som er i stand til at opleve smerte og andre bevidsthedstilstande, forklarer Peter Sandøe.

Peter Sandøe tilføjer, at det herhjemme ville være ulovligt at servere levende fisk.

- Retspraksis viser, at man kan blive dømt for at mishandle fisk. For eksempel er der mennesker, der er blevet dømt for at smide ål levende i salmiakspiritus. Det, fandt domstolen, var udtryk for dyremishandling, siger han.

Dansk dyreværnslovgivning stiller i princippet de samme krav til behandling af alle dyr.

- Alligevel opfatter og behandler vi dem i praksis vidt forskelligt, siger professoren.

- Den rolle, dyrene spiller i vores liv, påvirker den status, vi tillægger dem. Der stilles i praksis større krav til vores behandling af en gris end af en fisk og på samme måde til vores behandling af en hund end af en gris.

Læs mere på Videnskab.dk, hvor forskerne bl.a. giver råd til, om du bør spise levende sushi eller ej

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Av, sagde fisken

Japanere har sushi-bakterier i tarmen

Er det sundt at spise fisk fra dåse?