Fantasi-dyr lever i virkeligheden

Underlige væsner eksisterer virkelig på underlige steder på Jorden, som man overvejer med Loch Ness-uhyret eller Den Afskyelige Snemand. Der er mange eksempler.

Dette billede som angivligt er Loch Ness uhyret blev taget i 1999.
Dette billede som angivligt er Loch Ness uhyret blev taget i 1999.

Kryptozoologi er fagområdet, der forsøger at skaffe oversigt over dyr, som muligvis eksisterer.

Tankerne går hurtigt til yetien, bedre kendt som den afskyelige snemand. Entusiaster med rygsæk og kamera har forsøgt at dokumentere dens eksistens i årevis. Men den dækker også over meget andet, beretter Torfinn Ørmen, lektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, til forskning.no:

- Det behøver ikke at være helt sindssyge historier for, at noget hører til kryptozoologien. Hvad der er spektakulært afgøres jo bare af det, vi er vant til at se, siger han.

Se video om kryptozoologi på Videnskab.dk

Kryptozoologiens mest berømte opdagelse, og beviset på at fantastiske skabninger kan være sande, er okapien.

- Da europæiske opdagelsesrejsende tog heste med som pakdyr til Afrika i 1800-tallet, blev de pygmæer, som de opdagelsesrejsende mødte, ikke overraskede over at se de store dyr. Det burde de være blevet, for heste findes ikke i Afrika, fortæller Torfinn Ørmen til forskning.no.

Pygmæerne var altså vant til at se dyr, som lignede hesten – men hvad var det så, de havde set? Guvernøren i det, der i dag er Uganda, Sir Harry Johnston, snakkede med de lokale stammefolk, og han begyndte at få den mistanke, at der faktisk fandtes en hest inde bag træerne.

- Johnston ledte efter dyret i 40 år, men han blev mødt med enorm modstand og latterliggørelse i Europa, siger Torfinn Ørmen.

Læs også på Videnskab.dk: Forbløffende skabning opdaget i Nivå Bugt

- Alle de etablerede videnskabsfolk regnede med, at dette dyr bare var rent sludder. Hvordan kunne sådan noget eksistere? Johnston snakkede nemlig om en hest, og heste er ikke jungledyr, så det måtte være ren fantasi.

Men i 1901, da Johnston for første gang fik kraniet fra et af disse jungledyr mellem hænderne, viste det sig, at han havde ret – og tog fuldstændig fejl.

Ja, der levede et stort hestelignende dyr i Ugandas skove. Men en hest var det ikke.

- Kraniet havde en helt speciel kæbe, og den havde små og meget specielle horn. Sådanne horn findes kun på ét andet dyr: giraffen. Det var slet og ret den første korthalsede giraf – og den eneste blandt andre nulevende giraffer – han havde opdaget, fortæller Torfinn Ørmen.

Læs også på Videnskab.dk: Lille hund har forbløffende stor klitoris

Det, de fleste af os forbinder med kryptozoologi, er folk med mærkelige hatte, som leder efter dinosauren Nessie langs bredden af Loch Ness. Kan der være en kim af sandhed også bag denne berømte historie?

- Loch Ness-myten er jo afkræftet vidt og bredt, men der vil altid være nogle konspirationsteoretikere, som klamrer sig til deres forklaring, siger Torfinn Ørmen.

Læs også på Videnskab.dk: Myten om Atlantis – fup eller fakta?

I Nessies tilfælde findes der faktisk gode forklaringer på, hvad de omstridte fotografier af søuhyret egentlig viser.

- Et af billederne ser ud til at vise en brugde, Cetorhinus Maximus, verden næstestørste fisk. Man kan se den karakteristisk bøjede rygfinne og kølvandet fra snuden, som brugden gerne holder lige under overfladen, og det stemmer helt overens med, hvad billedet viser, fortæller Torfinn Ørmen til forskning.no.

- Et andet billede ser ud til at vise en grindehval. Så kan man jo spørge sig selv, hvad en kæmpe fisk og en hval laver i en indlandssø, men det er fortsat en mere sandsynlig forklaring end en dinosaur, påpeger han.

Læs også på Videnskab.dk: Han dræbte verdens ældste dyr

Hvis Nessie faktisk er en samlet betegnelse for diverse havdyr, der har forvildet sig ind i søen, må disse dyr på en eller anden måde være vandret op ad floden Ness. Og en af historierne, som giver liv til Nessie-myten, handler netop om ”noget stort og krokodillelignende”, som blev observeret på vej op ad floden engang i 1930’erne.

- Der var en kvinde, som så et eller andet dyr fra dækket af en båd, og hun beskrev, at det havde store savtakker på ryggen, og nogle hugtandslignende ting stikkende ud af munden. Det var desuden enormt stort, sagde hun. Den beskrivelse passer perfekt til et højst reelt dyr, siger Torfinn Ørmen.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere skaber Frankenstein-aber

Det dyr hedder en stør, og flere størarter lever i dag i store dele af Europa.

- Støren har lange følehorn under næsen, den har en lille krokodilleagtig snude og et stor savtaklignende rygskjold, og den kan blive op til seks meter lang. For øvrigt er støren et af de få dyr, som kunne overleve i det kolde vand i Loch Ness, for den har en meget lav forbrænding, og bliver meget gammel, påpeger Torfinn Ørmen.

Læs meget mere om eventyrlige dyr og hvor der er størst chance for at finde dem på Videnskab.dk

Andre gode historier på Videnskab.dk:

Ufo fundet på bunden af Østersøen?

Er denne dreng magnetisk?

Kan kinesisk dreng virkelig se i mørke?