Paddelårer og bue fundet på undersøisk stenalderboplads

Arkæologer har gjort enestående fund på en stenalderplads i Horsens Fjord. Bopladsen er røget ind på Kulturarvsstyrelsens top ti-liste over Danmarks mest betydningsfulde arkæologiske fund i 2011.

(Foto: Claus Skriver)
(Foto: Claus Skriver)

Stenalderfolket brugte ikke kun redskaber af sten – de benyttede også værktøjer af træ og hjortetak. Det viser udgravningen af en oversvømmet stenalderboplads i Horsens Fjord.

Stenalderbopladsen har været skjult under bølgen blå og et tykt lag sand igennem årtusinder, men inden for de seneste år har havstrømme ifølge Videnskab.dk blotlagt den ved at skubbe havbunden væk.

Læs også: København var en storby længe før Absalon

Bopladsen har været kendt i årtier
Bopladsen har været kendt af arkæologer siden 70’erne, men da den var skjult under havbunden, tog ingen notits af den - før en arkæologistuderende fra Aarhus Universitet besøgte stedet.

Peter Astrup havde som lille purk camperet utallige gange med sine forældre ved stranden nær bopladsen. Nysgerrig som han var brugte han dengang ferierne på at snorkle langs kysten. Og han flikkede en glaskasse sammen, som han kunne bruge til at granske havbunden i stor detalje ved at kigge igennem den oppe fra havoverfladen.

I det område, hvor han havde hørt, at en stenalderplads skulle ligge begravet, fandt han en masse flinteflækker fra fordums tid, og det gjorde så stort indtryk på ham, at han fik hang til arkæologi.

Læs også: Danske arkæologer finder de første menneskers bopladser

Arkæolog besøgte sin barmdomsven
Mere end et årti senere, i sommeren 2010, var han tilbage på stranden igen. Peter Alstrup svømmede ud til det sted, hvor han kunne huske, at bopladsen var. Men da han stak hovedet under vandoverfladen og studerede havbunden igennem sine dykkerbriller, gjorde han store øjne. Havbunden så absolut ikke ud som den plejede, for undergrunden var mange steder blottet for sand. Han fik øje på smukt formede stykker af træ, som på et eller andet tidspunkt i fjern fortid måtte have været under kærlig behandling af mennesker.

- Da jeg kom hjem, ringede jeg straks til Horsens Museum for at høre, om det interesserede dem. Vi blev enige om, at jeg skulle fiske et par genstande op og bringe dem ind på museet, fortæller Peter Astrup, der nu er ph.d.-studerende i arkæologi ved Aarhus Universitet.

Med sig i tasken bragte Peter intakte hjortetaksøkser, smukke knivskæfter af træ og et kranium af en hund, og da arkæologerne så fundene, var de klar over, at bopladsen var noget helt enestående. Af frygt for, at havvandet var godt på vej til at skylle bopladsen helt væk, kontaktede Horsens Museum arkæologer ved både Moesgaard Museum og Aarhus Universitet, og sammen etablerede de en forskergruppe, der straks satte himmel og hav i bevægelse for at få kickstartet et større udgravningsprojekt.

Læs også på Videnskab.dk: Christian d. 4’s guldmønter fundet i Nordsjælland

Stenalderbopladsens placering er optimal
Pladsen ligger på mange måder ideel for en udgravning. Med en placering et stykke ud for kysten er den skjult for folk og fæ inde på stranden, men den ligger heldigvis på så lavt vand, at selve udgravningsarbejdet er forholdsvist let, uanset om arkæologerne har i sinde at bore ned i undergrunden, kortlægge området eller samle blottede ting op fra havbunden.

Denne boplads har tilsyneladende været flittigt brugt, for ved nærmere eftersyn viste den sig at være en sandt skatkammer af beboernes efterladenskaber, der dokumenterer, at beboerne har levet som jægere og samlere.

Skattene gemte sig i ’gytjelaget’ et stykke under sandet, som er karakteriseret ved at være så fattigt på ilt, at det bevarer alle organiske materialer. Gytjelaget rummede bl.a. økser, hvis træskæfter var konserverede, samt højt overraskende et par paddelårer, som beboerne har brugt til at ro med. De var begge rigt dekorerede med tegnede, sorte mønstre.

Læs også på Videnskab.dk: Kongens Nytorv var en slagmark

Iltfattig undergrund bevarer træ
Arkæologerne har også fundet en 1,6 meter høj træbue af en hidtil ukendt type. Sådan en bue har uden tvivl været brugbar for omkring 6.000 år siden, hvor store dele af Danmark var tæt bevokset af urskov, hvor man kunne jage. Derudover fandt forskerne også et stykke snor, der var lavet af bast fra et træ. Snoren var lige så tyk som en tyk uldtråd og har efter alt at dømme været brugt til surring af værktøjer.

Udgravningslederen Claus Skriver fra Moesgaard Museum forklarer, hvorfor disse fund er noget helt særligt.

- Når vi udgraver bopladser på landjorden, finder vi kun værktøjer af sten, da alt organisk materiale for længst er rådnet væk. Denne boplads er helt enestående ved, at vi også finder velbevarede værktøjer af træ. Det er kun på de submarine pladser, som denne, at vi finder genstande af træ og hjortetak, og det giver os et langt bedre og mere nuanceret indblik i, hvordan de levede dengang, fortæller han.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk: Paddelårer og bue fundet på undersøisk stenalderplads