Har du set et spøgelse?

Hvis du har mødt et spøgelse – eller haft andre ’paranormale’ oplevelser – vil danske forskere meget gerne høre din historie. Den kan du fortælle på et nyt website.

Har du oplevet noget 'paranormalt'? Nu kan du fortælle din historie til et nyt site. (Foto: Mads Winther)
Har du oplevet noget 'paranormalt'? Nu kan du fortælle din historie til et nyt site. (Foto: Mads Winther)

Ellefolk levede i skoven. Ellepigerne var så ufatteligt smukke, at de nemt kunne friste en mand til at danse med sig. Men mandens dans var kun lystig, indtil han så ellepigens ryg. Den var hul og uhyggeligt grim.

Når den intetanende mand endelig opdagede den uheldige feature ved tøsen, var det som regel for sent. Så var den stakkels mand blevet sindssyg – ellevild.

I 1800-tallet var historier om ellefolk, bakkefolk, nisser og spøgelser meget almindelige i Danmark. Og datidens folkemindeforskere rejste rund i landet og samlede dem ind. Nutidens folkemindeforskere vil nu gøre det samme, beretter Videnskab.dk – men de vil bruge af nettet.

- Møderne med det paranormale forsvandt ikke med 1800-tallet. De bliver stadig diskuteret i mange chatrum og tv-programmer. Vi vil gerne indsamle folks oplevelser, så vi i fremtiden kan have historier fra i dag, siger Anne Mia Steno, forskningsassistent ved Dansk Folkemindesamling.

Læs også på Videnskab.dk: Spøgelser hjemsøger fladskærmen

Anne Mia Steno og hendes kollegaer har netop lavet et website, hvor alle danskere kan skrive om deres oplevelser med ’det overnaturlige’ - minhistorie.net.

På siden er der både mulighed for at uploade lydfiler, videofilm, billeder og tekst. For at sørge for, at ingen holder sig tilbage med at fortælle, hvad de har oplevet, kan man vælge at være anonym i de næste 50 år.

- På forummet kan man være helt anonym. Man skal dog skrive en registrering, for at vi undgår spam, fortæller Anne Mia Steno.

Læs også på Videnskab.dk: Ånderne kan lide ABBA

I 1800-tallet var den såkaldte folketro meget udbredt. Lene Andersen er som arkivar ved Dansk Folkemindesamling med i hjemmesideprojektet. Desuden har hun forsket i de gamle beretninger.

- Historierne handler tit om folk, der har mødt spøgelser, eller folk, der kunne se syner. Der er historier om, at man på særlige tidspunkter af året kunne høre skrig ved en bestemt bro. Dem, der kunne se synerne, så, at en herremand engang slog nogen ihjel på det sted, fortæller Lene Andersen.

Læs også på Videnskab.dk: Videnskaben forklarer nærdødsoplevelser

Det er ikke nødvendigvis sådan nogen historier, nutidens danskere har at fortælle.

- Vi er interesserede i alle former for historier og oplevelser. Vi er meget åbne. Måske har man oplevet noget, man ikke kan forklare – noget, der var interessant eller gjorde et indtryk, siger Lene Andersen.

Læs også på Videnskab.dk: Ufo fundet på bunden af Østersøen?

Det nye website minhistorie.net er først lige gået i luften. Det er derfor svært at sige, hvordan nutidens paranormale erfaringer adskiller sig fra 1800-tallets.

- Tidligere forklarede nisser og ellefolk samfundsproblemer. For eksempel kunne de forklare, at høsten slog fejl, eller at al mælk i landsbyen blev sur.

- Vi har ikke fået så mange historier ind endnu. Men et forsigtigt bud er, at folk i dag vil fortælle om episoder, hvor de er blevet ramt af skæbnen – om episoder, der har betydning for dem selv, fortæller Anne Mia Steno.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker forklarer det overnaturlige

Hvis du har en historie at fortælle, kan du gøre det i forumet på minhistorie.net.

Har du en lydoptagelse, hvor du fortæller om din oplevelse, kan du uploade den. Det samme gælder for videoer, hvor du fortæller eller dokumenterer dit møde med det overnaturlige. Dokumentation kan du også uploade i form af billeder.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Uvished avler magi i hverdagen

Spindoktor = heksedoktor

Videnskabsfolk forskede i ånder