Forskere opfinder skudsikker hud

Forskere har udviklet en hybrid mellem menneskehud og edderkoppespind, som er stærk nok til at modstå en kugle fra et automatvåben.

(Foto: Frank Chmura/Nordicphotos)
(Foto: Frank Chmura/Nordicphotos)

Tænk, hvis din hud kunne modstå et skud fra et automatvåben.

En forskergruppe har ifølge Videnskab.dk med hjælp fra kunstneren Jalila Essaïdi udviklet et helt nyt slags væv, som er en blanding af menneskelige hudceller og edderkoppespind, og som kan stoppe et susende projektil uden at blive gennemboret.

Selvom edderkoppespind ser skrøbeligt ud, er det faktisk fire gange stærkere end kevlar, som er det materiale, der bliver brugt i skudsikre veste.

En video viser, hvordan den bioteknologisk udviklede hud afværger et projektil, som rammer den med halvdelen af den normale hastighed for et sådant skud.

Se video af skud, der rammer forskernes hud på Videnskab.dk

Men den designede hud har sine begrænsninger – i anden halvdel af videoen bliver det illustreret, hvordan et skud ved fuld hastighed på 329 meter i sekundet gennemtrænger materialet og fortsætter sin færd på den anden side.

De samme forsøg blev også udført med grisehud, menneskehud og en blanding af menneskehud og spindet fra en silkeorm – alle blev gennemboret af projektiler ved både halv og fuld hastighed.

Se også på Videnskab.dk: Sådan bryder du lysets hastighed

Den bioteknologiske hud, som kan modstå et projektil, er udviklet af en række internationale forskere. Først blev råmaterialet til edderkoppespindet udviklet i et syntetisk biologilaboratorium ved Utah State University.

Derefter blev silkeormenes pupper sendt til Sydkorea, hvor man udvandt deres tråd, som derefter blev vævet ind i stof i Tyskland.

Se også på Videnskab.dk: Fascinerende video: Klog dingo bruger værktøj til at få godbid

Den modificerede silke blev derefter ’klemt’ inde i mellem bioteknologisk udviklede hudceller, som blev lavet af biokemikeren Abdoelwaheb El Ghalbzouri Fra Leiden University Medical Center i Holland.

Efter fem ugers inkubation var hybridhuden klar til at blive brugt i forsøg.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Retsmediciner afliver Kennedy-myter

De bedste kopier af naturen – top-5

Carbon nanotubes er 100 gange stærkere end stål