Annonce:
Annonce:

Evolutionært våbenkapløb afblæst mellem edderkopper og insekter

Edderkopper har gennem tiden udviklet sig til titusindvis af forskellige arter. Men udviklingen er ikke resultatet af et våbenkapløb med deres byttedyr, som man hidtil har troet

Edderkopper findes i titusindvis af arter - på landjorden, i skovene og enkelte tilmed under vand. Edderkoppernes evolution er formentlig blevet formet af ændringer i klimaet, der har åbnet op for nye tomme nicher, hvor edderkopperne kunne udvikle sig uden konkurrence fra andre edderkopper. (Foto: Colourbox)
Edderkopper findes i titusindvis af arter - på landjorden, i skovene og enkelte tilmed under vand. Edderkoppernes evolution er formentlig blevet formet af ændringer i klimaet, der har åbnet op for nye tomme nicher, hvor edderkopperne kunne udvikle sig uden konkurrence fra andre edderkopper. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Videnskab

Edderkopper i titusindvis af arter kribler og krabler rundt overalt på Moder Jord. Nogle er bittesmå og nuttede, andre er nogle kødfulde klepperter, og deres udseende er lige så forskellige som deres fangstmetoder.

Forskerne har hidtil set udviklingen som et resultat af, at edderkopperne skulle overgå deres byttedyr, insekterne. Man var overbevist om, at de to gruppers evolutionære udvikling er sket side om side i et slags våbenkapløb, hvor den ene konstant har tvunget den anden til at opruste og blive bedre.

Men et nyt studie, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B ændrer på den opfattelse. Det skriver Videnskab.dk.

Annonce:

- Resultatet viser, at en af de vigtigste grunde til edderkoppernes evolution måske snarere skyldes miljøændringer, der har åbnet nye, tomme levesteder, hvor edderkopperne pludselig fik adgang til flere byttedyr uden konkurrence fra andre edderkopper, fortæller forskeren bag studiet, Dimitar Dimitrov, postdoc ved Center for Makroøkologi, evolution og klima ved Statens Naturhistoriske Museum.

- Edderkopperne er altså blevet til mange forskellige arter, fordi deres jagtmarker er blevet ændret - ikke fordi de skulle følge med deres byttedyrs udvikling.

Læs også på Videnskab.dk: Mystiske edderkopper invaderer landet

Kortlagde edderkoppernes udvikling via DNA
I studiet har Dimitar Dimitrov fokuseret på den del af edderkoppernes stamtræ, der kaldes Orbiculariae -eller på dansk 'hjulspindere'. Det kaldes de, fordi de spinder hjulformede net med 'nav' og 'eger'.

Dimitar Dimitrov rekonstruerede de evolutionære stamtræer for forskellige grupper af hjulspindere ved at studere DNA fra nulevende edderkopper. På den måde har han bestemt arternes indbyrdes slægtsforhold og stamtavler.

Derefter kunne han koble oplysningerne med data fra ældgamle fossiler og lave en evolutionær tidslinje.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Pakistan-oversvømmelse fik edderkopper til at flygte op i træerne

Hjulspinderne er langt ældre end hidtil antaget
Resultatet viste overraskende nok, at store familier af hjulspindere som eksempelvis Araneidae - den familie, der rummer den danske korsedderkop – opstod og udviklede sig til mange nye arter for omkring 175 millioner år siden i den periode, man kalder Jura. Det er langt tidligere, end man hidtil har troet. (Se også faktaboks.)

- Ind til nu har man ment, at hjulspinderfamilien var langt yngre, fordi de ældste fossiler stammer fra Kridttiden og er dateret til at være omkring 135 millioner år gamle. Og nogle familier som for eksempel kugleedderkopperne, troede man kun, var omkring 45-50 millioner gamle, men vores studie viser, at kugleedderkopperne kan være mellem 175-200 millioner år gamle, forklarer Dimitar Dimitrov.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor store kan danske edderkopper blive?

Annonce:

Insekternes vækst af arter kom senere
De flyvende insekter begyndte til sammenligning først at udvikle et tilsvarende boom af nye arter for omkring 140 millioner år siden, omtrent 35-40 millioner år efter, at alle hjulspinderne og deres design af spindelvæv for længst var udviklet.

Det tyder på, at spindelvævene ikke var specifikt beregnet til at fange nogle ganske bestemte arter af byttedyr, men simpelthen til at indfange alle arter af flyvende insekter.

- Med andre ord har det formentlig været af større betydning at have adgang til rigelige mængder af byttedyr end at have adgang til mange forskellige arter af byttedyr. Og derfor giver det ikke længere mening at se edderkoppernes evolutionshistorie som et våbenkapløb med de flyvende insekter, forklarer Dimitar Dimitrov.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk: Evolutionært våbenkapløb afblæst mellem edderkopper og insekter

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: