Annonce:
Annonce:

Forsker: Ny pulverkur gør dig slank

Pulverkuren 'Cambridge Weight Plan' giver et vægttab, der holder – uden brug af motion. Det viser dansk forskning på patienter med slidgigt

Der er vist brug for lidt pulver her... (Modelfoto: Colourbox.com)
Der er vist brug for lidt pulver her... (Modelfoto: Colourbox.com)
Annonce:
Følg Videnskab

At pulverkure er skadelige og ikke virker er tilsyneladende en skrøne.

Så længe kuren overvåges af diætister, kan i hvert fald én pulverkur faktisk udrette mirakler for overvægtige patienter med artrose (slidgigt) – patienter, der på grund af deres sygdom ikke er i stand til at motionere fedtet væk.

Det lyder som en reklame, men det er faktisk konklusionen på et dansk studie fra Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, der har undersøgt pulverkuren ’Cambridge Weight Plan’, som kommer i handelen i februar 2012 i Danmark. Det skriver Videnskab.dk. http://videnskab.dk/krop-sundhed/pulverkur-virker-mod-overvaegt

Studiet er netop blevet publiceret i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition.

Annonce:

- Patienter med slidgigt har ingen chance for at træne det overflødige fedt væk, så derfor skal vægttabet ske med en diæt. Her har det været grænsende til en mirakelkur at give dem pulverkuren, fortæller en af forskerne bag studiet Robin Christensen, cand.scient., ph.d. og leder af sektion for biostatistik på Parker Instituttet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Proteiner gør dig slank

Pulverkuren Cambridge Weight Plan er et fuldkostprodukt svarende til det udbredte produkt 'Nupo'. Forskellen er, at virksomheden bag Cambridge Weight Plan er en forskningsbaseret virksomhed, der griber produktudviklingen an på samme måde som en lægemiddelafprøvning.

Cambridge Weight Plan har leveret gratis produkter til undersøgelsen og betalt diætisternes løn, men ingen af forskerne er betalt af Cambridge Weight Plan.

Det, som adskiller Cambridge Weight Plan fra andre pulverkure, er, at patienterne er i kontakt med en vejleder både under og efter vægttabet.

- Det er simpelthen en del af produktet, at patienterne bliver hjulpet af diætister, der følger op på vægttabet og hjælper patienterne med ikke at falde tilbage, forklarer Robin Christensen.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Vil du være slank, skal du gå til diætist

I studiet undersøgte Robin Christensen og hans kollegaer 192 svært overvægtige danske patienter over 50 år, som alle havde knæ-artrose - slidgigt i knæene.

Forsøgsdeltagerne fulgte en særlig 16 ugers kostplan udarbejdet af kliniske diætister, der sikrede, at energiindtaget i alle 16 uger levede op til de daglige anbefalinger for aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

De første 8 uger blev alle patienternes daglige måltider erstattet med pulverkuren Cambridge Weight Plan.

Læs også på Videnskab.dk: Fedmens gåder

De efterfølgende 8 uger behøvede patienterne kun at erstatte et enkelt måltid med pulverkuren.

Samtidig fortsatte kontakten med diætisterne, som lærte patienterne at lave sund slankemad ud fra de officielle danske retningslinjer.

Annonce:

Resultatet var, at forsøgets patienter i gennemsnit tabte sig 14 kilo i løbet af de 16 uger, hvoraf de 11 kilo bestod af fedtmasse.

Vægttabet er vedvarende, modsat fordommene om pulverkure.

- Efter de 16 uger valgte 91 procent af deltagerne at fortsætte i vægttabsprogrammet. De data er endnu ikke publiceret, men jeg kan godt afsløre, at vi helt klart ser en forskel et år efter, at de 16 uger er afsluttet, siger Robin Christensen.

Læs også på Videnskab.dk: Mysteriet om vores fede maver

Andre slankekure kan være skyld i et nedsat indhold af mineraler i knoglerne og en forringet knogletæthed, hvis kuren ikke kombineres med motion. Men ifølge Robin Christensen gælder det tilsyneladende ikke for Cambridge Weight Plan.

Annonce:

- Mineralindholdet i forsøgsdeltagernes knogler var stabilt og viste ikke tegn på forringelse efter forløbet. Og når vi målte på alle de vigtige vitaminer og mineraler, var der fremgang over hele linjen. Især blev niveauet af vitamin D og B12 markant forbedret. De er nogle vitaminer, der er vigtige for at bevare en sund krop.

Læs også på Videnskab.dk: Så meget koster dit fedt

Målinger af patienternes knogletæthed med en såkaldt ’DEXA-skanning’ - en form for røntgenapparat, der kører hen over kroppen og afslører, hvad der er fedt, muskelmasse og knogler - viste sågar, at knogletætheden var steget efter forløbet.

- Vi ved, at en høj knogletæthed teknisk set beskytter mod knogleskørhed, så det er et rigtig interessant resultat, uddyber Robin Christensen.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme: Drop BMI - brug et målebånd

Han uddyber, at Cambridge Weight Plan ikke kun en løsning for patienter med slidgigt, men at programmet kan hjælpe alle svært overvægtige mennesker med at tabe sig.

Annonce:

- Fordommene om pulverkure trives, fordi så mange mennesker har lavet akutløsningen, hvor de har købt en pulverkur og selv har prøvet at håndtere vægttabet. For at opnå varigt vægttab skal man have vejledning fra en diætist eller være med i et vægttabsprogram. Er man det, er det intet mindre end fantastisk, hvad sådan nogle pulverkure kan, slutter Robin Christensen.

Projektet kunne ifølge forskerne kun gennemføres, fordi det modtog støtte fra blandt andet VELUX fonden og Gigtforeningen.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Fedme kan ødelægge ryg, nakke og skuldre
· Ti myter om fedme om slankekure
· Lys om natten kan være årsag til fedme

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: