Kan lugten af lort virkelig gøre dig syg?

Næppe – men det tror bønderne i Vietnam, som gerne rører ved lort, så længe de ikke skal lugte til den

Føj for en stank! Men er det nok til at gøre dig syg? (Arkivfoto: Colourbox.com)
Føj for en stank! Men er det nok til at gøre dig syg? (Arkivfoto: Colourbox.com)

Vietnamesiske bønder er overbeviste om, at den dårlige lugt fra afføring kan gøre dem syge. De har ansigtsmasker på for at undgå at blive smittet af den dårlige lugt - mens de til gengæld spreder menneskeafføring på deres marker med bare hænder og i bare tæer, skriver Videnskab.dk.

Danske Danida-støttetde forskningsprojekter har undersøgt, hvordan folk i udviklingslande tror, de bliver smittet med mave-tarm sygdomme. Forskningen skal sætte sanitet og hygiejne på dagsordenen i områder, der ofte plages af smitsomme sygdomme fra andre menneskers afføring.

- Håndteringen af menneskelig afføring spreder en masse smitstoffer som salmonella og parasitter, fortæller professor fra Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi Anders Dalsgaard, der sammen med kollegaer ved det sundhedsvidenskabelige fakultet har forsket i hygiejneopfattelse i Vietnam og Afrika.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er lorten brun?

Rigtigt mange bønder i Nordvietnam bruger menneskeafføring på deres marker som gødning. Egentlig er skikken ganske fornuftig, da afføring indeholder en masse næringsstoffer, som er gavnlige for væksten af afgrøden. Men samtidig skal de håndtere menneskeafføringen korrekt, hvis de skal undgå at sprede smitte.

I vores del af verden ved vi, at det er vigtigt at vaske sine hænder grundigt for at undgå smitte via forurening fra afføring. I Vietnam tror bonden derimod, at han skal beskytte sig mod den dårlige lugt, som han mener gør ham syg.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

- Før man kan begynde at ændre på tilgangen til hygiejne, er man nødt til at forstå, hvordan folk opfatter risikoen for smitte.

- Det betyder, at hvis man vil lave en adfærdsændring hos eksempelvis de vietnamesiske bønder, så er det vigtigt, at man møder dem det rette sted. Man kan ikke bare sige, at de skal vaske hænder og bruge handsker og støvler, når de nu tror, at smitten kommer fra luften, forklarer Anders Dalgaard.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er der så mange nøgne numser i aviserne?

Bønderne i Nordvietnam bruger tit risskaller og andet organisk materiale, som de blander i afføringen, så den kan formulde, inden den bliver spredt på markerne. Når de gør det, forsvinder den fæle lugt, og bønderne opfatter nu afføringen som ren og bringer den derfor ud på marken uden forbehold.

Men i modsætning til lugten, så er bakterierne og andre farlige smitstoffer der stadig. Det gør mange mennesker syge.

I det hele taget har lugten en stor betydning for hele omgangen med affaldsprodukter - herunder den måde, som bønderne omtaler deres forurenede spildevand på.

Læs også på Videnskab.dk: Det er svært at ’gøre det’ i rummet

Når spildevand pumpes ind på markerne i byområder, er det til at starte med sort og ildelugtende. Hurtigt sker der dog en biologisk omsætning, der gør, at lugten forsvinder, og spildevandet bliver grønbrunt.

- Her har vietnamesere to forskellige ord for spildevand, der jo tit indeholder afføring, men også skadelige stoffer fra industrien.

- Det ene er negativt og bliver brugt omkring det sorte og ildelugtende spildevand. Det andet er positivt og bruges om det grønbrune spildevand, som er næringsholdigt, uden lugt og attraktivt, da næringsstofferne fungerer som gødning til afgrøderne.

- Bønderne bevæger sig rundt uden beskyttelse i rismarkerne, som om vandet var helt rent, siger Anders Dalsgaard.

Læs også på Videnskab.dk: Kødædende plante spiser lort

Forskernes pointe er, at det er vigtigt at fokusere på mere end kun rent drikkevand, når vi taler om at holde mennesker raske i den tredje verdens lande.

- Når vi taler om, at mange mennesker dør i verdens udviklingslande på grund af forskellige former for diarésygdomme, taler vi ofte om at give dem rent drikkevand. Det er rigtigt, at vi skal give dem rent drikkevand, men samtidig bliver vi også nødt til at se på deres toiletforhold. Ellers vil smitsomme sygdomme fortsat blive spredt og slå mange mennesker ihjel, siger Anders Dalsgaard.

Læs også om synet på afføring, toiletter og rengøring i Afrika på Videnskab.dk

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Bliver man tungere af at prutte?
· Numsehullet blev født af kønsorganerne
· Ulandsbistand øger skellet mellem rig og fattig