Annonce:
Annonce:

Studerende tror på astrologi

Amerikanske universitetsstuderende tror på astrologi og mener, at der er tale om rigtig videnskab

Den dag i dag er der stadig højtuddannede mennesker, der tror, at vores skæbne fastlægges af sol, måne og stjerner - selv om det er alment kendt, at astrologien ikke er en videnskab. (Ilustration: Colourbox)
Den dag i dag er der stadig højtuddannede mennesker, der tror, at vores skæbne fastlægges af sol, måne og stjerner - selv om det er alment kendt, at astrologien ikke er en videnskab. (Ilustration: Colourbox)
Annonce:
Følg Videnskab

De findes i ethvert kulørt blad med respekt for sig selv: Horoskoper, der er baseret på astrologi, som påstår at stjernernes og planeternes placering på himlen har en direkte indflydelse på hvert enkelt menneskes liv.

Astrologi bliver fra mange sider anklaget for at være uvidenskabelig, bl.a. fordi den ikke gør brug af en videnskabelig metode. Alligevel tror mange højtuddannede mennesker på astrologien og mener, at den er videnskabeligt funderet. Det viser et nyt studie, der er gennemført i USA, skriver Videnskab.dk.

I studiet er i alt 10.000 naturvidenskabs-studerende ved University of Arizona i Tuscon gennem 20 år blevet bedt om at udfylde et spørgeskema på bestemte tidspunkter i løbet af deres studietid.

Annonce:

Spørgeskemaet stillede de studerende over for en række faglige spørgsmål angående deres viden om naturvidenskab og naturvidenskabelige forskningsmetoder. Derudover skulle de studerende beskrive deres opfattelse af astrologi og andre pseudovidenskaber.

Læs også på Videnskab.dk: Videnskaben forklarer nærdødsoplevelser

Undersøgelsen viste bl.a., at hele 78 procent af de studerende opfattede astrologien som ”meget videnskabelig” eller ”en form for videnskab”. Selv blandt studerende, der havde læst i flere år, var mange positivt indstillet over for astrologi.

Resultatet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Astronomy Education Review.

- Hidtil har der været en generel opfattelse af, at en tro på astrologi var ensbetydende med, at den pågældende person ikke havde nogen videnskabelig ballast. Men vores studie viser, at det ingenlunde hænger sådan sammen. Der er tydeligvis mange unge med videnskabelig indsigt, der har hang til astrologi, konstaterer Hannah Surgarman fra Institut for Astronomi ved Arizona Universitet i Tuscon og hendes kolleger i den videnskabelige artikel.

Annonce:

Læs også på Videnskab.dk: Spøgelser hjemsøger fladskærmen

Fundet af det store antal ’tilhængere’ blandt universitetsstuderende kom som noget af en overraskelse for forskerne, og da de ikke umiddelbart havde nogen forklaring på fænomenet, gik de på jagt efter et svar i psykologiens verden.

De gennemtrawlede alle relevante videnskabelige publikationer inden for psykologi med håb om at forstå, hvorfor mennesker med dedikation til naturvidenskab også kunne have en svaghed for astrologi.

Den mest oplagte grund til at tro på astrologi er ifølge den videnskabelige litteratur den såkaldte ’Barnum Effect’, som er opkaldt efter den berømte amerikanske gøgler P.T. Barnum.

Læs også på Videnskab.dk: Meditation får dig til at træffe rationelle beslutninger

Annonce:

Effekten dækker over, at mennesker generelt har en tendens til at opfatte diffuse og overordnede beskrivelser såsom 'nogle gange er du social, andre gange er du mere reserveret' som værende detaljerede og præcise.

Barnum-effekten er ikke kun tydelig blandt folk, der har sympati for astrologiens væsen, men har også gennemslagskraft blandt skeptikere - især hvis horoskopet omtaler personen positivt. Det viser et studie, der blev gennemført i 1989.

Skeptikerne i studiet var mere tilbøjelige til at kalde en beskrivelse for nøjagtig, hvis de fik fortalt, at det udleverede horoskop var deres eget, og de blev venligere stemt over for astrologien, hvis udsagnene i horoskopet var positive og flatterende.

Læs også på Videnskab.dk: Fars sygdom fører til alternativ behandling

- Mennesker har en tendens til at huske positiv feedback, som bekræfter deres eget selvbillede, mens de hurtigt glemmer negative udsagn. Dette giver et fingerpeg om, hvordan astrologien oprindeligt er opstået, og hvorfor den har fået fodfæste, pointerer Hannah Sugarman og hendes kolleger i den nyligt publicerede videnskabelige artikel.

Annonce:

Trangen til at bekræfte sig selv er ikke det eneste, der opmuntrer til at træde ind i astrologiens univers. Stress er også en stærk drivkraft, fastslår forskerne. Fortravlede perioder med kaos og usikkerhed gør nemlig folk mere åbne over for astrologi, fordi den kan skabe en illusion af at have kontrol over livet.

Læs også på Videnskab.dk: Forsker: Korncirkler kan forklare med fysik

Forskerne henviser bl.a. til et studie fra 1998, hvor man havde interviewet elever på kursur i hhv. astrologi og tysk.

Forskerne udspurgte deltagerne på begge hold, hvorvidt de på det seneste havde oplevet livskriser såsom skilsmisse, arbejdsløshed, overgangsalder eller økonomiske problemer.

Det viste sig, at kursisterne på astrologiholdet generelt havde oplevet flere kriser end eleverne på tyskholdet. Elever fra tyskholdet blev ydermere spurgt, om de interesserede sig for astrologi. Dem, der gjorde, havde også generelt oplevet flere kriser, end de andre på holdet.

Læs også på Videnskab.dk: Send din hjerne på træningslejr - det virker

Annonce:

Videnskab.dk har forelagt studiet for den danske professor i psykologi Anders Gade fra Aarhus Universitet for at høre, om han har en forklaring på, hvorfor så mange unge amerikanere tror på astrologi.

- Det er et spørgsmål til evig undren, men man kan konstatere, at det er et normalt menneskeligt fænomen set i lyset af, at der er så mange, der tror på det. Hvad man så vælger at tro på, er kulturelt betinget. I USA er der også mange andre former for overtro, som hyppigt optræder i normalbefolkningen. Behovet for at tro på alternative, uvidenskabelige forklaringer er større derovre end herhjemme, siger professor Anders Gade.

Læs også på Videnskab.dk: Kan hypnose få os til hvad som helst?

Han fortæller, at en betydelig andel af den amerikanske befolkning f.eks. tror på, at verden blev skabt for blot 6.000 år siden, eller at Jesus blev undfanget på magisk vis, uden at der var kontakt mellem en mand og en kvinde. Herhjemme kommer trangen til at bruge alternative forklaringer mere til udtryk i brugen af alternative, udokumenterede behandlinger af f.eks. kræft.

Annonce:

- At falde for den slags alternative forklaringsmodeller hænger også sammen med en særlig personlighedsstruktur, hvor man har en tilbøjelighed til at tillægge kræfter i naturen en hensigt og har en tendens til at mistolke, hvad andre vil. Dertil kommer psykiske lidelser såsom tvangstanker og skizofreni. Her beskytter en videnskabelig uddannelse kun lidt, siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Middagslur øger indlæringen
· Forsker forklarer det overnaturlige
· Spindoktor = heksedoktor

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: