Et tykt lag is dækkede den den vestgrønlandske by Uummannaq i foråret 1989, hvor Danmarks Radio optog den efterhånden gamle traver, 'Nissebanden i Grønland'.
Men klimaforandringerne har forandret den hvide julestemning på øen, skriver 24.dk.
Når Lunte tøffer rundt i første episode af 'Nissebanden i Grønland' i aften, bliver seerne vidner til et område, der ikke længere eksisterer. De globale klimaforandringer har gjort deres indtog, og isen i området er væk.
- Her i Grønland har man traditionelt kørt på hundeslæde om vinteren. Det er meget vedmodigt, men det er slut nu. Et helt enestående smukt og hvidt fjordlandskab er forsvundet. I dag er fjorden et dybblåt hav, siger hundeslædekøreren Noah Mølgaard fra Grønland til 24.dk.
Forklaringen skal ifølge en ny rapport findes i drivhuseffekten.
Læs også: 'Smashing the pølse' - Nu griner Villy også
Hjemløse isbjørne
I følge amerikanske forskere er effekten nu så tydelig, at den har forårsaget et grundlæggende skift i økosystemetet i de arktiske havområder. De stigende varmegrader øger væksten af plankton markant, men havpattedyr, som isbjørne og hvalrosser, mister deres levesteder som en konsekvens af den manglende is.
- Grønlands is alene bidrager nu til en havstigning på 1,1 millimeter om året, siger den danske polarforsker, ph.d. Sebastian Mernild, til Ritzau, og kalder udviklingen bekymrende.
Han har bidraget til 2011-rapporten fra den amerikanske forskningsinstitution NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), som overvåger have og atmosfære.
- Kloden er i gennemsnit blevet varmere med markante forandringer til følge, og i særdeleshed i Arktis,
Rapporten er blandt de oplæg, som skal skabe debat til konferrencen COP17 i Durban i Sydafrika.
Så Luffe, Puk, Skipper og Gemyse fra Nissebanden må finde sig et andet sted, hvis de planlægger et nyt juleeventyr.
Læs også: Vi sætter verdensrekord i CO2-udslip