Internettet skal slå bakterier ihjel

På verdensplan dør omkring 15 millioner hvert år af smitsomme sygdomme. Det tal skal bringes ned, og det skal blandt andet gøres ved at få bakterierne på internettet

Sådan så det blandt andet ud, da USA i 2001 kæmpede mod miltbrand. Det fik FBI til at indlede et monumentalt arbejde med at sekventere hele miltbrand-DNA'et (Foto: AP Photo/Ron Thomas, FILE)
Sådan så det blandt andet ud, da USA i 2001 kæmpede mod miltbrand. Det fik FBI til at indlede et monumentalt arbejde med at sekventere hele miltbrand-DNA'et (Foto: AP Photo/Ron Thomas, FILE)

Om fem til 10 år kan en hvilken som helst læge udtage en prøve af fra en smittet person og inden for få timer få at vide, hvilken bakterie patienten er smittet med. Lægen kan også få at vide, hvor farlig den er, hvilke former for antibiotika den er resistent over for, og om flere patienter er smittet med netop den bakterie, der dermed kan være ved at brede sig.

Det skal et internationalt hold af eksperter fra blandt andet Danmark sørge for bliver en realitet, skriver Videnskab.dk.

- Ved at bruge totalsekventering af bakterier direkte på hospitalerne og sammenligne bakteriens DNA med en internetbaseret database, kunne de i Tyskland have fanget udbruddet efter kun en halv til en hel uge. Vi vil gøre det muligt for læger verden over at reagere på sygdomsudbrud i realtid i stedet for først at finde ud af, at det har fundet sted, når udbruddet allerede er tre uger inde i forløbet, fortæller professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Frank Møller Aarestrup er en del af det internationale samarbejde, der arbejder på at søsætte det potentielt revolutionerende projekt. I det internationale samarbejde er foruden DTU også verdenssundhedsorganisationen WHO, CDC og flere internationale universiteter og analyselaboratorier.

Miltbrand satte det hele i gang
Teknikkerne, der skal gøre det muligt for læger nøjagtigt at identificere bakterier her og nu, eksisterer allerede.

Læs også: Ny opdagelse: Bakterier bliver også ældre

For lidt over 10 år siden blev der i kølvandet på 11. september sendt breve med miltbrand til forskellige personer i USA. Hændelserne fik FBI til at påbegynde et monumentalt arbejde med at sekventere hele miltbrand-DNA'et – alle 5,2 millioner basepar, der er byggestene i den genetiske kode.

Det enorme arbejde med at sekventere et helt DNA fra en bakterie var et skridt i retningen til at udvikle den analyseform, der i dag hedder totalsekventering.

I dag er totalsekventering et billigt arbejdsredskab for mikrobiologer, der kan få fat på hele DNA-sekvensen for en bakterie i løbet få timer og til en pris på omkring et tusinde kroner, hvilket kun er en fjerdedel af prisen for bare et halvt år siden. Ydermere bliver de maskiner, der laver totalsekventeringen, billigere og er snart i en prisklasse, der gør det muligt for alle hospitaler at købe en.

Læs også: Kamelblod afslører paradentose-bakterier i spyt

- I 1990 begyndte man at totalsekventere menneskets genom, og efter lidt over 10 år havde man det første. Prisen på det projekt løb op i flere milliarder kroner, men heldigvis er teknikkerne blevet billigere siden da. I dag kan en maskine, der laver totalsekventering, købes for omkring en halv million kroner, fortæller Frank Møller Aarestrup.

Dette er et kort uddrag af en længere artikel om emnet på Videnskab.dk