Massage får fisk til at stresse af

Fisk slapper bedre af, når de får massage af andre fisk. Ny forskning viser, at berøringen påvirker et stresshormon

- Pudsefisk er meget opmærksomme på deres kunder og er meget orienteret omkring kundepleje, fortæller biolog Karsten Bjerrum Nielsen (Foto: Screendump fra YouTube-video)
- Pudsefisk er meget opmærksomme på deres kunder og er meget orienteret omkring kundepleje, fortæller biolog Karsten Bjerrum Nielsen (Foto: Screendump fra YouTube-video)

På koralrevet svømmer en lille pudsefisk rundt og venter på en kunde. Pludselig dukker en stor rovfisk op på revkanten og svømmer direkte mod den. Men pudsefisken trækker sig ikke tilbage. I stedet kaster den sig over rovfisken - som en rengøringskone med en gulvskrubbe.

Den lille fisk lever af parasitter fra rovfiskens skæl, gæller og sågar mundhulen. Rovfisken, der med lethed kan sluge den lille pudsefisk, forholder sig helt rolig, mens den bliver renset og pudset.

Marinebiologer har længe undret sig over dette lidt bizarre symbiotiske forhold, der ser ud til at trodse dyrenes mest basale instinkter – hvorfor benytter rovfisken ikke den oplagte lejlighed til at spise pudsefisken som en lille snack?

Se video på Videnskab.dk af pudsefisk, der renser tænder på en barracuda

Nu har et internationalt forskerhold fra Portugal, Schweiz og Australien fundet frem til, at pudsefiskene giver deres kunder en afstressende massage, der sænker niveauet af stresshormonet kortisol, samtidig med at de fjerner parasitter fra deres skællede fiskekroppe.

Resultaterne er netop offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Når pudsefisk renser deres kunder, fjerner de ikke kun parasitter. En gang imellem snupper de også en lille bid af fisken selv, hvilket ofte leder til konfrontationer mellem de to fisk.

- Pudsefisk er meget opmærksomme på deres kunder og er meget orienteret omkring kundepleje. For eksempel napper de kun fiskeskæl fra de kunder, der ikke besøger dem fast. De faste kunder får en anden behandling, fortæller biolog Karsten Bjerrum Nielsen, der er udstillingschef på Kattegatcentret, i en kommentar til undersøgelsen.

Se også på Videnskab.dk: Klog fisk fanget på video

Hvis der opstår en konfrontation mellem pudsefisken og dens kunde på grund af lidt napperi, bevæger den lille fisk sig ofte op på ryggen af kunden og masserer den med finnerne. På den måde afhjælpes konfrontationen, så den lille pudsefisk ikke ender som mellemmåltid.

Pudsefisk benytter sig i det hele taget af massage til at en bred vifte af kundepleje. Blandt andet benytter den massage til at opbygge forhold til nye kunder, til at løse konflikter efter den har nappet en kunde og som forebyggende strategi for at undgå konflikter med rovfisk.

Video på Videnskab.dk: Kan du se blæksprutten?

Alligevel har forskere haft svært ved at forstå, hvorfor pudsefiskens manipulerende adfærd ikke har ledt til fisken uddøen. Antallet af konfrontationer mellem pudsefisk og kunder er nemlig så mange, at kunden må få mere ud af pudsefiskens berøring end bare en blid omgang massage, siden den ikke spiser 'den lille napper'.

For at undersøge om kunderne fik noget biokemisk ud af kuglefiskens massage, valgte den internationale forskergruppe at undersøge niveauet af kortisol i fisk, der blev masseret. Kortisol er et kendt stresshormon, der stiger ved stress. Flere studier på mennesker har vist, at kortisol-niveauet falder ved afstressende aktiviteter som for eksempel massage.

Se også på Videnskab.dk: Episk ulvejagt fanget på kamera

Forskerne designede en kunstig pudsefisk, som de placerede i akvarier med en anden koralfisk - kirurgfisken. De kunstige pudsefisk var enten stationære eller bevægede sig frem og tilbage og gav på den måde mulighed for, at kirurgfiskene kunne svømme tæt op af dem, og dermed få massage.

Efter ti dage undersøgte forskerne mængden af stresshormonet kortisol i fiskene. Her fandt de ud af, at fisk, der havde fået massage af kunstige pudsefisk, også havde et sænket kortisolniveau.

Massage er altså ikke bare en dejlig oplevelse for fiskene, det er også biokemisk afstressende, hvilket muligvis er årsagen til, at fiskene vender tilbage til pudsefiskene gang på gang.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Er det sundt at spise fisk fra dåse?
· Robot kan klatre som en gekko
· Skøjteløberen går ikke på vandet - den ror