Fandt skelet af fødende kvinde

Arkæologer undersøger 80 skeletter i Aarhus

Udgravningerne i midten af byer fører jævnligt til spændende skeletfund som nu i Århus- dette kranie er dog fra Medicinsk Museum under Københavsn Universitet. (Arkivfoto: Polfoto)
Udgravningerne i midten af byer fører jævnligt til spændende skeletfund som nu i Århus- dette kranie er dog fra Medicinsk Museum under Københavsn Universitet. (Arkivfoto: Polfoto)
Følg Videnskab

En rutinemæssig prøvegravning i forbindelse med et nybyggeri i Aarhus har afsløret et unikt fund, der har overrasket garvede arkæologer ved Moesgård Museum, skriver Stiften.dk

I løbet af en måned har arkæologerne udgravet 80 skeletter af børn og voksne.

Skeletterne stammer fra en middelalderkirkegård, som man mener hører til karmelittermunkene, som byggede et kloster i Christiansgade i 1482.

Halvdelen af de særdeles velbevarede skeletter er fra børn og unge, og det er i sig selv usædvanligt.

Ofte blev børn ikke begravet så dybt, og senere begravelser oven på børnegravene fik dem til at forsvinde og blive ødelagt i mulden med tiden.

Men også fundet af et skelet af en fødende kvinde har gjort stort indtryk på arkæologerne Karin Poulsen og Susanne Nissen Gram.

Lille barn i bækkenet
Kvinden har et skelet af en - næsten nyfødt - nede i bunden af bækkenet, som også har åbnet sig lidt, kan knogle-eksperter og arkæologerne konstatere.

- Hun er død under fødslen eller i hvert fald umiddelbart før fødslen. Vi kan ikke se, hvorfor hun er død. Man har måske forsøgt et kejsernsit på hende, men det kan vi jo ikke se, uddyber Karin Poulsen overfor ekstrabladet.dk.

Fundet er helt unikt i arkæologiske og antropologiske kredse.

Udgravningerne forventes afsluttet om en uges tid.

Død af syfilis
Siden skal arkæologerne undersøge skeletterne nærmere og se hvilken historie, de hver i sær kan fortælle om middelalderens Danmark.

Foreløbig har eksperterne kunnet sætte dødsårsag på et af skeletterne. På knoglerne kunne de se, at en personerne er død af syfilis, som der var et stort udbrud af i 1500'tallet, forklarer Karin Poulsen til ekstrabladet.dk.

Det er ikke usædvanligt at store udgravninger i midten af en by afslører spændende skeletfund.

I foråret førte udgravningen af Rådhuspladsen i København i forbindelse med metro-arbejdet til, at arkæologer blandt andet fandt ni børneskeletter. Nogle af dem lå arm i arm.

De menes at stamme fra en middelalderkirkegård i hjertet af København, der hed Skt.Clemens Kirkegård.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+