Fagre nye verden: Din egen hjerneskanner lige ved hånden

Takket være danske forskere er det nu muligt at koble et headset med elektroder til en smartphone, så man kan aflæse hjernens signaler, mens man er på farten

Skal vi måle vore hjernebølger sammen? (Foto: Screendump fra YouTube-video)
Skal vi måle vore hjernebølger sammen? (Foto: Screendump fra YouTube-video)

- Hold din hjerne i din håndflade, lyder det fra forskere på Danmarks Tekniske Universitet.

Ved at koble en handy hjerneskanner til en smartphone har de for første gang gjort det muligt at overvåge hjernen direkte på mobiltelefonens skærm – uanset hvor man er, og hvad man laver.

Se billeder og video af opfindelsen på Videnskab.dk

- Når man laver traditionelle studier af hjernen, tager man folk ind på et laboratorium, hvor der står noget dyrt edb-udstyr. Man er nødt til at isolere folk fra deres vante omgivelser og give dem nogle meget specifikke opgaver, og det begrænser, hvad man kan få ud af undersøgelserne, siger lektor Jakob Eg Larsen, der har lavet den mobile hjerneskanner sammen med kolleger på DTU Informatics.

- Vi har derfor prøvet at lave noget udstyr, som man kan bruge i felten, så man kan studere hjernen, når folk er i almindelige omgivelser, siger han til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Tal endelig i mobil i bussen!

Til at opfange hjernens elektriske aktivitet har forskerne brugt et relativt billigt EEG-headset fra firmaet Emotiv. Det indeholder 14 elektroder, som sættes på hovedet, og som normalt trådløst kommunikerer med en PC via en USB-modtager, så man eksempelvis kan styre computerspil med ’tankens kraft’.

I stedet for at bruge en PC har forskerne designet en app – altså et lille program - til en Nokia N900-smartphone, så telefonen bliver i stand til at opsamle og analysere data fra EEG-headsettet.

Når man bærer headsettet, viser app’en en 3D-model af hjernen, hvor områder lyser op, når hjernebølger bliver opfanget. Det giver for eksempel mulighed for at studere de netværk i hjernen, der afspejler, hvordan vi følelsesmæssigt reagerer på billeder eller tekst.

Læs også på Videnskab.dk: Oplad mobilen med din sko

På længere sigt vil en smartphone-hjerneskanner give mulighed for at gennemføre neurofeedback-forsøg på mobilen. Tidligere studier har vist, at hvis man selv lærer at kontrollere forskellige typer af hjernebølger, kan det have en positiv effekt, der formindsker koncentrationsbesvær f.eks. hos børn, der lider af ADHD, fortæller forskerne.

De har gentaget en række klassiske forsøg, og det viser sig, at det mobile system med 14 elektroder gør det muligt at aflæse det samme som med mere sofistikerede hjerneskannere, men til de mest avancerede undersøgelser vil traditionelle, store hjerneskannere stadig være at foretrække.

Læs også på Videnskab.dk: Mobilen kender dig ud og ind

- Man kan jo ikke både blæse og have mel i munden. Det er klart, at man kan få en højere opløsning og en højere præcision ved at tage folk ind i et laboratorium og give dem en badehætte på med 64 elektroder. Men der har vi så ulemperne, at man skal sidde med alle ledningerne på i et laboratorium. Hvilket system, man skal bruge, afhænger af, om man har behov for høj præcision eller for at være mobil, forklarer Jakob Eg Larsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Hvorfor er mobilen ’muligvis’ kræftfremkaldende?
· Mobilen skal oplades trådløst
· Forskere vil hente elektricitet fra luften