Udrangeret satellit endte i Stillehavet

USA's rumfartsmyndigheder regner ikke med at få at vide præcis hvor UARS-satelitten styrtede ned

Den amerikanske UARS-satellit - på størrelse med en bus - er i mindre dele sandsynligvis styrtet ned i Stillehavet mellem klokken 5 og 7 lørdag morgen, dansk tid.

Det viser den amerikanske rumfartsorganisation Nasa's beregninger.

Ingen har set satellitten falde ned, efter at den på sin sidste runde omkring Jorden havde krydset Afrika og Atlanterhavet.

Rumfartscentret på Vandenberg-basen i Californien har beregnet, at forskningssatellittens mest sandsynlige mødetidspunkt med atmosfæren var kl. 06.16.

- I så fald er alle resterne end i Stillehavet. Mere præcist får vi det nok aldrig at vide, siger chefforsker hos Nasa, Nick Johnson.

Både USA's forsvarsministerium og Nasa har ellers arbejdet på højtryk for at lokalisere vragdelene fra UARS, som er den største amerikanske satellit, der er styrtet ned i tre årtier.

Drabanten blev sendt ud i rummer i 1991 for blandt andet at måle ozonlaget. Den blev taget ud af drift i 2005.

Det antages, at omkring 20-30 vragdele med en samlet vægt på 500 kilo har overlevet turen gennem Jordens atmosfære og altså er styrtet i havet.

Risikoen for, at et menneske ville blive ramt af dele fra satellitten var på forhånd lille. Ifølge eksperter temmelig præcist 1 til 3200.