Har du krudt i kanonen? Så lever du længe

Det er fremragende at have god sædkvalitet, for så lever du længe, viser dansk forskning. Dansk professor giver sit bud på årsagerne

Hvis de små soldater i pungen svømmer hurtigt, kan det give dig et langt liv. Det viser dansk forskning baseret på sædprøver fra 52.000 mænd mellem 1963 og 2001, skriver Videnskab.dk.

Der findes ikke et entydigt svar på, hvorfor man lever længere med høj sædkvalitet, men det kan være fordi, at der er en sammenhæng mellem mandens generelle sundhed og høj sædkvalitet.

- Mændene med høj dødelighed led af en bred palet af livsstilssygdomme. Derfor er vores hypotese, at god sædkvalitet er en generel markør for god livsstil, siger professor Tina Kold Jensen fra afdeling for miljømedicin på Syddansk Universitet, som står bag studiet.

Læs også på Videnskab.dk: Solens stråler giver power-sæd

I næsten 40 år indsamlede forskerne sædprøverne fra 51.543 mænd, som havde afleveret en sædprøve til det danske ’Sperm Analysis Laboratory’ (Sædanalyse-laboratorium). Mændene havde afleveret prøven, fordi de oplevede problemer med at blive gravide med deres partner – det kunne altså både skyldes, at de selv var infertile, eller at deres partner var det.

Forskerne registrerede dødsfald hos mændene undervejs i perioden og sammenlignede derefter kvaliteten i deres sædprøver. 1.475 mænd døde perioden.

Det viste sig, at der var en klar sammenhæng: Mændene med høj sædkvalitet havde større sandsynlighed for at leve i længere tid end mændene med dårlig sædkvalitet.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Tallene blev i øvrigt sammenlignet med den generelle dødelighed i befolkningen, hvor man også kunne observere, at dødeligheden for mændene med dårlig sædkvalitet var lavere end gennemsnittet.

Det er dog ikke til at sige, hvor meget længere man lever med en god sædkvalitet, da en del af mændene i undersøgelsen stadig er i live i dag.

Det er stadig usikkert, om sammenhængen mellem høj sædkvalitet og lav dødelighed skyldes biologiske eller sociale faktorer. Tina Kold Jensen mener dog, at det er sandsynligt, at forbindelsen ud over generelt god livsstil også kan tilskrives testosteron.

Læs også på Videnskab.dk: Forurenet vand gør sæden slap

Sædkvalitet er generelt blevet koblet sammen med testosteronniveau - høj sædkvalitet er lig med højt testosteronnivaeu og omvendt. Hvis hypotesen om at testosteron er en af de afgørende faktorer for dødeligheden, vil det derfor give mening, at høj sædkvalitet betyder lav dødelighed.

- Jeg tror, at testosteron betyder meget, for hvor overlevelsesdygtig man er. Mænd med testikelkræft får for eksempel indsprøjtet testosteron som en del af deres behandling, og der kan man se, at lige inden de skal have en ny indsprøjtning, er de trætte og nedkørte, siger Tina Kold Jensen.

Undersøgelsen er offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi
· Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?
· Omskæring giver dårligt sexliv