Du bliver fed af liberal politik

Mindre velfærd giver mere fedme, viser ny dansk forskning i verdens fedmeepidemi

For liberal til love (Arkivfoto: Colourbox.com)
For liberal til love (Arkivfoto: Colourbox.com)

Kig dig omkring, næste gang du går en tur på gaden eller køber ind i supermarkedet. Hvor mange af de mennesker, du får øje på, har for mange kilo på sidebenene? Du vil sikkert tælle nogle stykker, for en stor af den danske befolkning er i de seneste år blevet tykke.

Udviklingen minder lidt om den, der allerede har fundet sted i USA, hvor totredjedele af befolkningen i dag er ’overvægtige’ og en tredjedel er decideret ’fede’.

Overvægt er skadeligt på mange måder, og derfor forsøger forskere over hele verden at forstå årsagerne.

Læs også på Videnskab.dk: Mysteriet om vores fede maver

Én af de forskergrupper, der for øjeblikket vækker opsigt på fronten, er dansk-svensk-engelsk, og rummer forskere fra Oxford University i England, fra Karolinska Instituttet i det svenske Stockholm og fra Institut for Sygdomsforebyggelse i København. Gruppen arbejder med en banebrydende ny hypotese om, hvad der egentlig er årsagen til fedme.

Ifølge Videnskab.dk er forskerne overbevist om, at fedme ikke skyldes en personlig svaghed hos dem, der er det, men må være bestemt af deres levevilkår i kombination med deres genetiske baggrund.

Den nye hypotese er, at fedme er en konsekvens af samfundets politisk-økonomiske opbygning.

- Vores hypotese er, at fedmeproblemet vokser, jo mindre velfærd der er i form af f.eks. dagpenge, sygesikring og ældrepleje. Manglende velfærd skaber usikkerhed i en større del af befolkningen, og det synes at få kroppen til at ophobe energireserver i form af fedt, muligvis fordi kroppen opfatter det som usikkerhed om senere fødevareforsyning,« siger professor Thorkild I.A. Sørensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse på Københavns Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Så meget koster dit fedt

Den nye hypotese er ikke kommet ud af den blå luft, men er opstået på baggrund af nogle observationer:

1) Mennesker, der er dårligt stillet socialt, lider mere af overvægt end de mere velstillede

2) Omsorgssvigtede slanke børn har stor risiko for at blive overvægtige senere i livet

3) Fedmeepidemien tog fart i USA og Storbritannien, da landene blev drejet over mod en mere liberal-økonomisk samfund under de liberalistiske ledere Ronald Reagan og Magaret Thatcher

4) Fedme er mere udbredt i lande med en liberal-økonomisk samfundsmodel end i lande, der er velfærdsbaseret

I flere europæiske lande såsom Danmark, Holland, Sverige, Norge sikrer velfærdssystemerne, at en meget lille del af befolkningen kan komme i social nød, fortæller Thorkild I.A. Sørensen. Det adskiller sig voldsomt fra USA, hvor befolkningen selv er ansvarlige for deres sociale og økonomiske sikkerhed.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme: Drop BMI - brug et målebånd

Men i Europa er man i stigende grad begyndt at satse på vældfærdsmodeller, der minder om den amerikanske. Det har ifølge forskerne skabt en større ulighed i samfundet og har gjort livet for de dårligst stillede mere usikker.

Thorkild Sørensen synes, det virkelig interessante ved den nye hypotse er, at den kan forklare det faktum, at jo ringere stillet man er, des federe bliver man.

Den gængse forklaring har hidtil været, at rige holder sig slanke, fordi de har råd til tilrettelægge et sundt liv med masser af motion, søvn og ikke fedende mad. Den nye hypotese gør op med det synspunkt og argumenterer i stedet for, at de fattige bliver tykkere, fordi de oplever en større social og økonomisk usikkerhed.

Læs også på Videnskab.dk: Vil du være tynd, så vær social

Umiddelbart lyder det, som om den nye hypotese er et skulderklap til rød blok, der i sin valgkamp har fokuseret meget på velfærdssamfundet.

- Men min oplevelse som almindelig borger i Danmark er, at både den røde og den blå blok her til lands gerne vil have et velfærdssamfund. Kampen står i højere grad om, hvordan et velfærdssamfund skal skrues sammen og finansieres, siger Thorkild I.A. Sørensen.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Vælgere er mere påvirket af partierne end af argumenter
· Borgerlige regeringer pøser penge i sundhedsvæsnet
· Er forurening skyld i fedme?