Ny følelsesdetektor afslører løgnhalse

Vi har utroligt svært ved at skjule følelser, og den viden har et forskerhold brugt til lave ny løgnedetektor

Kunne den nyudviklede løgnedetektor have afsløret den svindelanklagede Amanda Jacobsen, før det kørte helt af sporet. (Privatfoto)
Kunne den nyudviklede løgnedetektor have afsløret den svindelanklagede Amanda Jacobsen, før det kørte helt af sporet. (Privatfoto)

En nyt computerstyret kameraapparat kan opdage og afsløre løgne alene ved at registre ansigtet på den person, som fortæller usandheden.

Det kan vise sig at blive et kraftfuldt værktøj til alskens sikkerhedsmæssige opgaver, når det bliver videre udviklet, lyder det forskerholdet, som står bag.

Læs også:TV: Se Amandas luksushuse - nu bor hun i fængslet

Maskinen, der netop er blevet offentliggjort på den britiske videnskabsfestival, fastslår i dag succesfuldt forskellen på løgn og sandhed i to ud af tre tilfælde, skriver BBC.

Det er et forskerhold fra universiteterne i Bradford og Aberystwyth, som har udviklet systemet i samarbejde med den britiske grænsekontrol.

Men det er ikke løgnen selv, men følelserne bag ansigtsudtrykket, som kamerasystemet forholder sig til. Vi har nemlig svært ved at skjule, hvis vi for eksempel er mistroiske, bekymrede eller bange.

Læs også:Amanda købte softguns for 250.000

Den videnskabelige tilgang bygger på en årelang research i, hvordan vi ubevidst og sommetider ufrivilligt fortæller omverdenen om vores følelser, når ansigtsudtryk ændrer sig efter humør og kropstilstand.

Alene øjenregionen fortæller kameraet en hel del, når vi blinker og bevæger øjnene, og pupillerne udvider sig og trækker sig sammen.

Men vi afslører også mere eller mindre ubevidst, hvordan vi har det, når vi rynker på næsen, synker spyttet, bliver blege, bider tænder, presser læberne sammen eller ånder kraftigt.

Denne viden bruges i kamerasystemet, der benytter sig af computeralgoritmer og samtidigt registrerer temperaturer i personers ansigter.

Senere på året forventes systemet at blive anvendt i en britisk lufthavn på forsøgsbasis.