Derfor stikker myggen lige præcis dig!

Her får du svaret på, hvorfor nogle mennesker bliver stukket af myg, mens andre går helt fri

Myggene går efter lugten. (Foto: Mik Eskestad)
Myggene går efter lugten. (Foto: Mik Eskestad)

Måske har du undret dig over, hvorfor du kan gå tur med en ven en aften og komme hjem med armene fulde af myggestik, mens din ven ikke har fået et eneste?

Det skyldes ganske enkelt din krop, fortæller Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Går efter lugten
- Myg tiltrækkes af CO2 og varme. Det afgiver alle mennesker. Men de tiltrækkes også af bestemte duftstoffer. Og de kan være forskellige fra person til person, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Han fortæller, at man ikke ved præcis, hvilke duftstoffer der er tale om. Men man har lavet forsøg, der beviser, at myg foretrækker nogle menneskers lugte frem for andres.

- Alle de ansatte på et laboratorium gned petriskåle mod deres maver. På den måde afsatte de duftstoffer på skålene, som de satte ind i et bur, hvor der fløj myg rundt.

- Nogle menneskers petriskåle fløj myggene altid ned på, imens de hold sig langt væk fra andres, fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor klør myggestik?

Forsøget er et af flere, der dræber nogle af de mange myter om, hvad der tiltrækker og frastøder myg. Svaret er nemlig alene: Dufte.

Ifølge Karl-Martin Vagn Jensen hjælper det ikke at spise B-vitamin, som det ellers bliver foreslået mange steder på nettet – men hvidløg kan muligvis være et gavnligt middel.

- Det er mig bekendt ikke videnskabeligt dokumenteret, at det virker at spise hvidløg. Men der er muligvis noget i teorien om, at man kan maskere sine dufte med hvidløg, fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

Læs også på Videnskab.dk: Malariamyg er vilde med øldrikkere

Det eneste, der helt sikkert hjælper mod myggeplagen, er de anti-mygge-midler, der bliver solgt i butikkerne.

- Myggestifter indeholder nogle duftstoffer, som forvirrer myggene. Det første en myg gør, når den skal finde et bytte, er at se, om noget omkring den ligner et menneske eller et dyr.

- Når myggen kommer tættere på, vurderer den ud fra kropsvarme, CO2 og duftstoffer, om den skal stikke. Men hvis man forvirrer myggen med et afskrækkende middel, kommer den aldrig så langt, at den stikker, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

70 procent færre stik
Han fortæller, at så længe midlerne bliver købt i Danmark, er de testet og virker, som der står beskrevet på pakken.

- De giver op til 70 procent reduktion af stik. Og det er jo fint nok, men man bliver jo stadig stukket lidt, konstaterer Karl-Martin Vagn Jensen.

Hele artiklen på Videnskab.dk: Hvorfor stikker myg bestemte mennesker?

Eller få andre historier på Videnskab.dk:

LÆS: Hvorfor brænder brændenælder?

LÆS: Hvorfor dufter sommerregn?

LÆS: Forskere piller ved insektsex for at udrydde malariamyg0 kommentarer
Vis kommentarer