Stor-shoppere smider mere mad ud

Hvis du køber ind én gang om ugen, smider du mere mad ud, end hvis du køber ind flere gange om ugen

Storindkøb giver mere dagligt madaffald, og frugt og grønt står for en fjerdedel af det madspild, der foregår i køkkenet (Arkivfoto: Colourbox.com)
Storindkøb giver mere dagligt madaffald, og frugt og grønt står for en fjerdedel af det madspild, der foregår i køkkenet (Arkivfoto: Colourbox.com)

Forskere fra Karlstads Universitet i Sverige har kortlagt, hvor meget mad du smider ud dagligt, og hvorfor du gør det.

Resultaterne viser, at storindkøb giver mere dagligt madaffald, og at frugt og grønt står for en fjerdedel af det madspild, der foregår i køkkenet.

Forskningen er en del af ph.d. Helén Williams ph.d.-afhandling. Den viser også, at emballerede råvarer giver mindre spild, og formentligt er bedre for miljøet, end råvarer der ikke er emballerede.

Resultaterne vender op og ned på forestillingerne, om hvad der er godt for miljøet og måske også for pengepungen.

Læs også på Videnskab.dk: Her er Danmarks mest forurenede vej

Drop storindkøb
Når det gælder sparetips, er storindkøb ét af dem, der altid foreslås. Men måske er storindkøb alligevel ikke en god idé, viser den svenske forskning.

Når det gælder udsmidning af madvarer, så er små daglige indkøb langt mere skraldespands-økonomiske end ét storindkøb én gang om ugen.

Forskningsresultaterne fra Karlstads Universitet viser, at de forbrugere, der handler små mængder ofte, kun smider 1,2 kilo mad ud om ugen. Forbrugere, der går på et ugentligt storindkøb, smider til gengæld to kilo mad ud om ugen.

- Det er dog ikke ensbetydende med, at det er dyrere, fortæller lektor Lars Esbjerg fra Institut for Marketing og Statistik ved Aarhus Universitet, og fortsætter.

- Det er ofte sådan, at dem, der køber ind til flere dage ad gangen, også køber ind med rabatfordele. Derfor bliver det ikke nødvendigvis dyrere, fordi man smider mere mad ud, fortæller han.

Læs også på Videnskab.dk: Fiskeolie eller dåsemakrel - hvor får jeg mest omega-3?

0 kommentarer
Vis kommentarer